Casă parohială în construcţie la Ceir-Todireni, judeţul Botoşani
De câteva zile, în satul Ceir a început ridicarea unei noi case parohiale. Prin efortul preotului paroh Ciprian Onu şi al puţinilor oameni ce îi sunt alături, s-au întreprins primele etape ale construcţiei. Lucrarea are nevoie de sprijin din afara comunităţii din Ceir, întrucât aceasta se confruntă cu lipsuri materiale.
Satul Ceir din comuna Todireni, se numără printre localitățile defavorizate din judeţul Botoşani din cauza sărăciei şi îmbrătrânirii populaţiei. Toate drumurile care duc spre această aşezare sunt degradate, pentru că în ultimii ani s-a reuşit doar întreţinerea parţială, nu şi reabilitarea. În mijlocul comunităţii parohiale misionare de aici a fost rânduit în luna august 2017, preotul Ciprian Onu. Părintele paroh poartă de grijă celor 50 de familii încredinţate spre păstorire. „Familii” este mult spus, deoarece mai bine de jumătate dintre casele ortodocşilor sunt locuite de văduvi. Din cauza unei inundaţii petrecută la începutul lunii iulie 2019, vechea casă parohială a fost grav afectată, astfel că s-a impus demolarea acesteia. „Apa a măsurat în jur de un metru, astfel că a distrus bunurile din interior. După inundaţie, am salvat ce s-a mai putut”, a amintit părintele paroh. Deşi au existat foarte multe probleme din cauza birocraţiei, părintele Ciprian a reuşit să obţină autorizaţia de construcţie. În urmă cu câteva zile, prin efortul şi prin implicarea părintelui paroh, au fost demarate lucrările de zidire. „Am început lucrările cu oamenii din sat şi cu alţi meseriaşi. În prezent s-au realizat săpăturile şi urmează să montăm fierul în temelie. Apoi vom turna betonul conform proiectului aprobat”, s-a exprimat părintele Ciprian.
Case locuite preponderent de văduvi
Părintele paroh Ciprian Onu a solicitat ajutor din partea mai multor persoane şi a reuşit cu greu să adune fondurile pentru materiale şi pentru plata muncitorilor. Întrucât localnicii din Ceir nu dispun de resurse financiare care să susţină această lucrare, părintele paroh nădăjduieşte ca va găsi oameni cu inimă mare care să vină în ajutor. Parohul de la Ceir a lansat o invitaţie tuturor celor ce vor să sprijine şantierul atât financiar, cât şi cu materiale de construcţii: „Îi aşteptăm la Ceir pe toţi cei ce doresc să ne fie alături pentru a cunoaşte dificultăţile pe care le avem. Parohia noastră este una misionară deoarece în mai mult de jumătate din case locuiesc penticostali. În majoritatea celor 50 de case locuiesc văduvi. Sperăm ca să reuşim ridicarea unei case modeste. După puterile noastre vom încerca să finalizăm acestă construcţie, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al celor ce doresc să ne sprijine”. Părintele Ciprian şi preoteasa Nicoleta au împreună doi copii de un an, respectiv doi ani de zile. Pentru a ajunge la Ceir, părintele paroh parcurge zilnic 160 de kilometri. Fiind o parohie misionară, prezenţa în mijlocul comunităţii a preotului şi a ceilorlaţi membri ai familiei este imperios necesară. După ce se vor putea muta în noua casă, dacă se vor găsi inimile rânduite de Dumnezeu, lucrarea pastoral-misionară se va săvârşi în condiţii mult mai bune. Persoanele care doresc să sprijine construcţia casei parohiale au la dispoziţie contul RO57RNCB0041126416080001, deschis la BCR Botoşani pe numele Parohia Ceir. Mai multe detalii pot fi obţinute la numărul de telefon 0755.776.286.