Casa parohială din Tansa a fost sfințită de Părintele Episcop Veniamin

4 Octombrie 2020 19:28 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a binecuvântat în această după amiază casa parohială din comuna Tansa, județul Iași. De asemenea, ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru preoții care au slujit în această comunitate.

Credincioșii Parohiei „Sfânta Treime” din Tansa - Iași s-au întâlnit în această după amiază, 4 octombrie 2020, cu Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Veniamin, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. Cu acest prilej, Părintele Episcop s-a rugat la mormântul fostului părinte paroh Ștefan-Alberto Vasiliu și a doamnei preotese Carmen-Eugenia Vasiliu, și a săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletele tuturor păstorilor care au fost în această parohie. Alături de ierarh au slujit părintele paroh Eugen Onu, părintele arhimandrit Nichifor Horia, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele protopop Mihail Roșu și clerici din parohiile învecinate.

În continuare, ierarhul a sfințit casa parohială din localitate și a adresat la sfârșit un scurt cuvânt de binecuvântare: „Ne bucurăm că în această zi frumoasă de toamnă, în zi de duminică, când noi prăznuim Învierea Domnului și ne bucurăm pentru faptul că după jertfă vine bucurie, iată că și aici în sat, după multe sacrificii, după implicarea comunității și prin mobilizarea părintelui paroh, s-a ridicat și s-a amenajat această casă parohială. În tradiția noastră și conform prevederilor canonice, preotul trebuie să locuiască în parohie. Din cele mai vechi timpuri, preotul a locuit în mijlocul comunității. […] Mă bucur foarte mult că dumneavoastră, locuitorii acestui sat, oameni gospodari, inimoși și cu frică de Dumnezeu, împreună cu părintele paroh, ați reușit să duceți acest proiect la bun sfârșit. Casa parohială este casa Bisericii”.

Pentru meritele sale, preotul Eugen Onu a primit din partea IPS Mitropolit Teofan rangul de iconom, iar PS Veniamin i-a dăruit părintelui icoana, slujba și acatistul Sfântului Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe-Ismail și ocrotitorul Episcopiei Basarabiei de Sud. Totodată, cei care au ajutat și sprijinit parohia, au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.

De la același autor

Ultimele din categorie