Catedrala Episcopală din Huși, în straie de sărbătoare

30 Iunie 2019 19:47 Episcopia Huşilor

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost cinstiți sâmbătă, 29 iunie 2019, la Catedrala Episcopală din Huși. În ajunul sărbătorii s-a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, iar a doua zi Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre.

Credincioşii au participat în număr mare la hramul Catedralei Episcopale din Huşi, serbat atât în seara zilei de vineri, 28 iunie 2019, cât şi în ziua pomenirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de către Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniţă Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huşi. La finalul slujbei, ierarhul locului a vorbit despre profilul duhovnicesc al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, regăsit cel mai fidel în imnografie. Sâmbătă, 29 iunie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către IPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, alături de PS Părinte Ignatie, de PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de PS Părinte Antonie, Episcop de Bălți, și de PS Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi alcătuit din părinţi consilieri, protopopi şi stareţi ai mănăstirilor din eparhie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul „Dignus Est”, al preoţilor din Eparhia Huşilor. După citirea Sfintei Evanghelii, PS Atanasie de Bogdania a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat mărturisirea credinţei făcută de Sfinţii Apostoli: „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt cei care au schimbat lumea, cei care au încreştinat Europa. Evanghelia ne vorbeşte despre mărturia lui Petru, mărturie ce vine ca urmare a întrebării puse de Domnul: <<Cine zic oamenii că sunt Eu?>> Aceeaşi întrebare ne-o pune şi nouă Domnul, la fiecare Liturghie, în viaţa şi trăirea noastră: <<Cine credeţi că sunt Eu?>>. Preoţii au misiunea deosebită să schimbe lumea cu o bucată de pâine şi cu un potir de vin. Să schimbaţi inimile oamenilor, să schimbaţi sufletele tinerilor care sunt în căutarea veşniciei şi nu o găsesc în lume şi în societate”.

Candelă pentru unitatea neamului românesc

La momentul cuvenit din cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului. PS Părinte Episcop Lucian al a mulţumit Părintelui Episcop Ignatie, pentru invitaţia de a veni la Huşi. Părintele Episcop Ignatie al Huşilor a descris, pe scurt, profilul spiritual, paradigmatic, al Sfinţilor ocrotitori ai Catedralei din Huşi. Totodată, Ierarhul Huşilor a mulţumit ierarhilor care au cinstit, cu prezenţa lor, sărbătoarea Episcopiei Huşilor. Pentru că de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, îşi cinsteşte ocrotitorul ceresc, Părintele Episcop Ignatie i-a oferit, în dar, din partea clerului şi credincioşilor, o icoană a Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi. Un moment deosebit, care a încununat sărbătoarea hramului, a fost oferirea, de către PS Antonie a unei candele care să ardă, în Catedrala Episcopală din Huşi, pentru unitatea neamului românesc. Toţi credincioşii prezenţi au primit, la plecare, în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi pentru pomenirea ctitorilor pachete cu alimente, după cum se arată pe site-ul Eparhiei Huşilor.

Citește alte articole despre: slujbă, hram, Huși, credinţa, credincioși

Ultimele din categorie