Cateheză la ceas de seară, în Parohia Straja II

Potrivit rânduielilor bisericeşti, începând cu data de 1 august este rânduită o perioadă de două săptămâni de pregătire duhovnicească printr-un post aşezat spre cinstirea Născătoarei de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria. În această perioadă, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, la fiecare parohie din cuprinsul eparhiei seara se citește Paraclisul Maicii Domnului după care se rosteşte o cateheză.

Joi, 5 august 2021, la biserica cu hramul „Sfinții Împăraţi Constantin şi Elena”, parohia Straja II, Protopopiatul Rădăuţi, după slujba Paraclisului Maicii Domnului, săvârşită de către părintele paroh Constantin Oprea, consilier eparhial – Sectorul Cultural, părintele Adrian Florea – Director în cadrul Sectorului Economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, precum și Arhid. Vasile M. Demciuc – consilier eparhial – Sectorul Monumente, Patrimoniu şi Arhitectură bisericească, a urmat o cateheză cu titlul Postul Adormirii Maicii Domnului – post al bucuriei.

În cadrul acestei cateheze, Arhid. Vasile M. Demciuc a explicat de ce Maica Domnului este izvorul şi icoana bucuriei şi veseliei Bisericii, accentuând faptul că bucuria este roadă a Sfântului Duh pentru omul credincios. În cuvântul său, părintele Arhidiacon a pus accent pe înţelesurile duhovniceşti ale fixării în calendar a sărbătorii Adormirii Maicii Domnului în ultima lună a anului bisericesc, în luna august, subliniind că marile sărbători din această lună – Schimbarea la Faţă, Adormirea Maicii Domnului şi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul sunt icoane ale tainei Bisericii, ale mutării omului credincios de la viaţa trecătoare pământească, la viaţa netrecătoare, cerească.

Citirea Paraclisului este pentru credinios o pregustare a arvunei puterii cereşti dăruită de Dumnezeu prin rugăciunile Maicii Domnului care ne schimbă viaţa în lumină şi dă tărie să biruim păcatul şi patimile, să căutăm sfinţenia şi să dorim învierea sufletelor şi a trupurilor noastre din robia morţii.

În încheierea catehezei, P.C. Arhid. Vasile M. Demciuc a prezentat noua apariţie editorială, semnată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Paraclisul Maicii Domnului – o scrisoare de pocăinţă a sufletului.

Această lucrare, apărută la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor este o lucrare ce cheamă pe toţi cei ce o citesc să mediteze „la rostul rugăciunii de pocăinţă ca mijloc de lucrare a mântuirii şi în mod special să reflectăm la puterea de intercesiune sau de mijlocire a rugăciunilor pe care Maica Domnului le face pentru noi”, după cum subliniază în Prefaţa cărţii P.C. Pr. Matei Corugă. (Pr. Constantin Oprea)

Ultimele din categorie