Catolicii chinezi și protestanții se unesc în campania de „purtare a crucilor pretutindeni” în semn de protest față de represiunile guvernului împotriva Bisericii
Credincioșii romano-catolici și protestanții din provincia chineză Zhejiang au lansat o campanie pentru confecționarea de cruci și purtarea lor pretutindeni ca răspuns în fața represaliilor continue ale guvernului comunist asupra bisericilor.
Credincioșii romano-catolici și protestanții din provincia chineză Zhejiang au lansat o campanie pentru confecționarea de cruci și purtarea lor pretutindeni ca răspuns în fața represaliilor continue ale guvernului comunist asupra bisericilor.
Agenția de știri Asia News a raportat marți că această campanie, menită să protesteze împotriva guvernului într-o manieră legală și pașnică, a fost întâmpinată de un mare succes.
Chinezii creștini au postat fotografii pe siturile media ce înfățișau cruci înălțate în casele lor, în timp ce preoții au îndemnat bisericile din întreaga țară să „se alăture protestatarilor” pentru a demonstra guvernului că toți creștinii sunt uniți pentru a ocroti simbolul sfânt al Crucii.
Prin efortul lor, protestatarii doresc să atragă atenția autorităților chineze care au îndepărtat în mod abuziv câteva sute de cruci de pe acoperișul bisericilor din Zhejiang. Potrivit unui raport din luna mai, cel puțin 400 de astfel de cruci au fost date jos încă de la începutul anului 2014.
Guvernul chinez a încercat să explice că îndepărtarea crucilor nu semnifică un atac la adresa creștinismului ci că s-a recurs la această măsură din motive de siguranță.
„De obicei, clerul și oamenii [credincioșii] sunt foarte susținători”, a declarant o sursă anonimă de la biroul de afaceri etnice și religioase din Wenzhou pentru Global Times. „Am vorbit cu persoanele care nu cooperau cu îndepărtarea crucilor într-o manieră liniștită”.
Reprezentantul a adăugat că îndepărtarea crucilor face parte dintr-o campanie de „triplă revizuire și unică demolare” pentru dărâmarea și renovarea clădirilor periculoase. Preoții creștini susțin, însă, că aceste acțiuni urmăresc de fapt să stagneze avântul creștinismului în cea mai mare națiune a lumii.
„Autoritățile au acordat o mare importanță acestui simbol religios”, a declarant preotul Zheng Leguo din Zhejiang în mai, „ceea ce înseamnă încetarea manifestațiilor vizibile ale creștinismului în sfera publică”. Represiunile s-au extins, de asemenea, și la alte provincii, înregistrându-se un caz major în septembrie 2014 în Guangdong ce a dus la arestarea a 100 de creștini, inclusiv copii, care au fost luați în custodie în timp ce participau la slujbă într-o casă transformată în biserică. Preoții creștini au mai fost arestați și cu alte ocazii în ultimii ani, fiind acuzați adesea de „deranjarea liniștii publice”, adunând mulțimile de creștini. Vestea represiunilor guvernamentale a ajuns și în SUA, iar candidatul la președinție Sen. Marco Rubio, R-Fla, membru al partidului GOP, a declarat în iunie că „fără îndoială, în China, libertatea religioasă este sub atac”.
Rubio a mai adăugat însă, că astfel de represiuni „au avut efectul neintenționat de a umple și mai tare adepții religioși de simțământ, demonstrat prin creșterea explozivă a creștinismului în China”.