În ce condiţii scad contribuţiile sociale plătite de angajatori

Social

În ce condiţii scad contribuţiile sociale plătite de angajatori

Reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori poate fi operată doar dacă există garanţii că vor fi respectate ţintele fiscale din 2011 şi 2012, an în care deficitul bugetar trebuie să scadă sub 3% din PIB, apreciază reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Cel mai mare pericol pentru continuarea reformelor asumate de România faţă de instituţiile internaţionale este reprezentat de alegerile din 2012, întrucât Guvernul ar putea renunţa la unele dintre acestea, pe motiv că a fost depăşită criza şi economia revine pe creştere, apreciază reprezentanţii FMI. "Trebuie să fim realişti că, în momentul în care economia începe să îşi revină, cei din sfera politică vor începe să spună: "S-a terminat cu criza, hai să o lăsăm mai moale cu reformele", au afirmat surse apropiate discuţiilor dintre autorităţile de la Bucureşti şi delegaţia FMI. Pentru acest an, Guvernul s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB, după ce, anul trecut, indicatorul s-a plasat la 6,5% din PIB.

Reducere de 2 puncte procentuale

Autorităţile au anunţat în mai multe rânduri că analizează reducerea CAS. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, spunea, în urmă cu două săptămâni, că instituţia pe care o conduce "analizează foarte serios" reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator, iar această măsură se va decide împreună cu FMI şi Comisia Europeană. De asemenea, în proiectul de strategie fiscal-bugetară pentru 2012-2014 se spune că, în partea a doua a acestui an, contribuţiile sociale vor fi reduse cu două puncte procentuale. Reducerea este prevăzută distinct în document, cu argumentul că această relaxare fiscală va contribui la reducerea evaziunii pe piaţa muncii şi la creşterea conformării voluntare. Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie relevă că cele două părţi au stabilit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă în acest an, dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal".

Cât plătesc acum angajatorii

În prezent, angajatorii plătesc, după caz, contribuţii de asigurări sociale de 20,8% pentru condiţii normale de muncă, de 25,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de 30,8% pentru condiţii speciale de muncă. La acestea se adaugă contribuţia de 5,2% pentru asigurările de sănătate, de 0,5% la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale. În baza Legii 346/ 2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în funcţie de clasa de risc, angajatorii datorează şi cote de contribuţii cuprinse între 0,15% şi 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar. În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă, de asemenea, şi cota de 3% aferentă fondurilor de pensii administrate privat.