Cea de-a VI-a ediție a Concursului Internațional „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”

Educaţie

Cea de-a VI-a ediție a Concursului Internațional „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”

Sâmbătă și duminică, 18-19 decembrie 2021, s-a desfășurat cea de-a VI-a ediție a Concursului Internațional „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, etapă dedicată Nașterii Domnului. Concursul, organizat on-line, s-a adresat elevilor cu vârsta între 6 și 18 ani, atât din România, cât și din diaspora românească.

Ca formă de motivare a participării la orele de religie și la activitățile catehetice de pretutindeni, concursul oferă un feedback atât elevilor, cât și părinților, profesorilor, preoților, cateheților, precum și o satisfacție pentru munca și misiunea asumată. La concurs s-au încris peste 10.000 de elevi.
 
Înainte de toate, acest concurs s-a dorit a fi o formă de mărturisire și cunoaștere a tainelor credinței, prin aplecarea spre studiul biblic, prin participarea la orele de religie/cateheză, prin timpul dedicat studiului învățăturilor celor sfinte și prin răspunsul tinerilor la chemarea din partea Mântuitorului Hristos.
 
Organizarea concursului a fost gestionată de către echipa de profesori autori ai Platformei red-religie.ro, cu susținerea domnului conf. univ. dr. Vasile Timiș, a doamnei profesoare Ionița Timiș, a părintelui consilier Nicolae Budui de la parohia Rovigo – Italia, a unor preoți, inspectori și profesori de religie, în colaborare cu: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Colegiul Pedagogic Gh. Lazăr din Cluj Napoca.
 
În același timp, concursul reprezintă activitatea centrală a proiectului european eTwinning – Limbă, Cultură și Civilizație Românească, 2021-2022, inițiat de către Colegiul Național Pedagogic ,,Gh. Lazăr” Cluj-Napoca în anul 2015. Partenerii acestui concurs au fost profesori și preoți din România și Republica Moldova, precum și parohii ortodoxe românești din Europa, America, Australia, Africa, Asia. Scopul implementării acestui proiect este demararea și dezvoltarea unei strânse colaborări între elevi, părinți, profesori și comunități parohiale din țară și străinătate.
 
Echipa de evaluatori a concursului este formată din profesori de religie, membri ai Platformei red-religie.ro. Premierea elevilor participanți se va face în data de 30 ianuarie 2021, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în bisericile din țară și străinătate, de unde provin participanții la concurs.
 
Câteva impresii adunate de la copii, după participarea la concurs, în urma întrebării: De ce credeți că au participat așa de mulți copii la acest concurs?
 

Au participat deoarece voiau să-și arate dragostea lor față de Dumnezeu și în modul acesta;

Au participat, considerând concursul ca pe o slujbă de duminică, rugându-L pe Dumnezeu să le primească participarea, dacă cumva n-au putut să meargă la Biserică; 

Au participat atâția copii, deoarece ei au dorit să-L mărturisească pe Dumnezeu, pentru că îl iubesc;

Au vrut să-I arate lui Dumnezeu credința în El, în Iisus Hristos și în Duhul Sfânt;

Au vrut să-I arate lui Dumnezeu și lumii că nu a pierit credința, chiar dacă trăim în aceste vremuri în care parcă lumea s-a îndepăratat de Dumnezeu și ii este teamă să meargă la Biserică;

Copiii, prin această participare, nu fac altceva decât să-L slăvească pe Iisus Hristos care se naște în lume;

Prin acesată participare, copiii nu fac altceva decât să-I arate lui Dumnezeu și lumii că ei duc mai departe flacăra credinței si a iubirii de Dumnezeu, flacăra primită de la părinții lor. Această flacără nu se va stinge niciodată, dacă copiii se vor apropia de biserică și ora de religie;

Copiii vor da mai departe această credintă și copiilor lor;

Eu cred că numărul mare de participanți se datorează faptului că elevii Îl iubesc atât  de mult pe Dumnezeu, încât ei vor să-L mărtrisească ori de câte ori au ocazia;

Numărul mare de copii participanți arată marea dragoste și credința copiilor față de Dumnezeu.

Citește despre: