Cea mai veche mănăstire ortodoxă din lume în pericol de moarte
Mongolii nu au reuşit să o distrugă acum 700 de ani în ciuda masacrului a 40 de călugări şi 400 de creştini. Totuşi, acum, existenţa celei mai vechi mănăstiri creştine din lume, Mănăstirea Mor Gabriel din Tur Abdin (Muntele Slujitorilor lui Dumnezeu) de lângă frontiera turco-siriană, este în pericol.
Curtea Supremă din Ankara a decis că mănăstirea ocupă pământuri ale unor sate învecinate. Ridicolul şi absurdul situaţiei este faptul că aceste sate care cer pământurile înapoi există de 100 de ani, iar mănăstirea e aici de 1600 de ani.
Mănăstirea Mor Gabriel a fost fondată în 397 de călugării Samuel şi Simon, în estul Anatoliei şi a fost inima comunităţii ortodoxe siriace timp de multe secole. Siriacii din Turcia sunt cea mai veche comunitate religioasă din această ţară.
Astăzi, mănăstirea este locuită de 11 maici, 3 călugări preoţi, 35 de băieţi care învaţă la şcoala mănăstirii şi de Părintele Timotheus Samuel Aktash, care este duhovnicul mănăstirii. Copii de la mănăstire învaţă aramaică, limba în care a vorbit Mântuitorul Hristos, şi tradiţia ortodoxă siriacă, relatează http://theorthodoxchurch.info.
Deşi mănăstirea este situată în aria conflictelor dintre separatiştii kurzi şi armata turcă, ea primeşte 20000 de pelerini în fiecare an.
Comunitatea ortodoxă siriacă, estimată la 2,5 milioane de oameni în lume este sub autoritatea Patriarhului de Antiohia şi consideră mănăstirea „al doilea Ierusalim”.
Reputaţia duhovnicească a mănăstirii este imensă. Acum 1500 de ani, Împăraţii romani Arcadius, Onorius şi Theodosius au clădit aici case, biserici şi le-au împodobit cu artă şi mozaicuri unice. În ultimii 150 de ani mănăstirea a suferit un declin, datorită masacrului creştinilor de către naţionalişti în secolul al XIX-lea. 3000 de creştini au fost arşi de vii în Catedrala din Edessa în 1895 şi în luptele dintre turci şi kurzi din timpul primului război mondial.
În anii 60, comunitatea siriacă mai număra 130000 de oameni. Astăzi însă mai exsită doar 3500 de creştini ortodocşi aflaţi în pericol. Capii celor trei triburi musulmane din satele învecinate au dat mănăstirea în judecată pentru a-i lua pământurile, având sprijinul primului ministru Erdogan.
Ortodocşii sunt acuzaţi că practică activităţi „anti-turceşti” şi că asigură educaţie non-musulmană tinerilor, şi că ocupă pământuri ale satelor învecinate.
Agenţia Zaman din Turcia a raportat că după o suită de decizii controversate, Curtea Supremă din Ankara, fiind sub influenţa guvernului, a decis că pământurile pe care mănăstirea le ocupă de 1600 de ani, întărite de firmane imperiale romane şi bizantine, nu sunt ale ei, ci ale păstorilor musulmani din zonă.
Legea strâmbă spune şi că Biserica a fost construită pe ruinele unei moschei, deşi comunitatea internaţională afirmă că Biserica a fost clădită cu 170 de ani înainte de naşterea lui Mohammed. Media turcă a ridiculizat decizia, spunând că judecătorii au pierdut documentele imperiale care atestă proprietatea mănăstirii pe aceste pământuri.
Mor Gabriel are acum nevoie de un apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a supravieţui. Un asemenea demers a fost realizat de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului atunci când a re-obţinut o casă unde există un orfelinat ortodox în Bukuyada, în Istanbul.