„Cel care nedreptăţeşte pe alţii e un om mic în ochii lui Dumnezeu“
Momente pline de emoţie şi de bucurie pentru credincioşii parohiei cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla“ şi „Sfânta Ecaterina“ din cartierul Dărmăneşti al oraşului Piatra Neamţ, unde, în Duminica a 32-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, IPS Teofan a vizitat două centre sociale din oraş.
Credincioşii parohiei „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla“, alături de pr. paroh Gheorghe Popârda, l-au avut în mijlocul lor duminică, 26 ianuarie 2014, pe Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie şi a ţinut cuvânt de învăţătură. Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, printre preoţii slujitori numărându-se şi protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamţ, pr. Alexandru Găină, misionar de caritate în cadrul Centrului „Alexandru Roşca“ din Piatra Neamţ.
„A suferit cineva de când mă ştiu din cauza mea?“
După citirea Sfintei Evanghelii a vameşului Zaheu, IPS Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat că bogăţia adunată fără Dumnezeu nu are valoare: „Zaheu vameşul avea de toate: era bogat, cu certitudine avea case, moşii şi averi, dar cu toate acestea nu era mulţumit. Era, ca orice bogat, invidiat, dar era şi considerat de cei mai mulţi dintre semenii săi om nedrept, lucru care nu-i aducea mulţumire. Evanghelia îl descrie pe Zaheu ca fiind un om mic de statură, lucru deloc întâmplător. Deşi este posibil să fi fost într-adevăr mic de statură din punct de vedere fizic, cu siguranţă era mic la suflet, fiindcă omul care nu crede în Dumnezeu, care nedreptăţeşte pe alţii, care nu are iubire, care nu are iertare, care nu face milostenie şi care nu se roagă este un om mic în ochii lui Dumnezeu“. La finalul cuvântului rostit, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a lansat o serie de întrebări celor prezenţi: „Primul gând pe care fiecare dintre noi trebuie să-l avem la întoarcerea la casele noastre trebuie să fie acesta: am nedreptăţit pe cineva cu ceva? Am eu ceva în averea mea câştigat pe nedrept? A suferit cineva de când mă ştiu din cauza mea? Am spus eu vreun cuvânt care nu se cuvine, acest cuvânt, minciună sau nedreptate fiind, a adus suferinţă, lacrimi şi durere în viaţa cuiva? Dacă suntem cinstiţi cu noi înşine şi dacă vom avea puterea, precum Zaheu, să ne uităm la filmul vieţii noastre, vom recunoaşte că am nedreptăţit mult, pentru că suntem oameni nevolnici, slabi, mândri, ambiţioşi, uneori răzbunători şi doritori de a avea mai mult, nu întotdeauna pe căi cinstite“.
La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, printre care s-au aflat şi copii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Al. Roşca“ din oraş, pr. prototop Valentin Tofan a ţinut un cuvânt de învăţătură şi de bun venit, după care a urmat cuvântul de mulţumire al părintelui paroh Gheorghe Popârda, care a făcut o trecere în revistă a activităţii sale pastoral-misionare.
Vizită la două centre sociale
Tot duminică, după oficierea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vizitat două centre sociale din oraşul Piatra Neamţ, anume Centrul „Împreună“, care adăposteşte 40 de tineri proveniţi din centre de plasament şi familii sărace, şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Al. Roşca“, instituţie de învăţământ care asigură accesul la educaţie, prin educaţie formală şi servicii educaţionale, copiilor cu cerinţe educative speciale. În cadrul acestor întâlniri, IPS Teofan s-a rugat împreună cu tinerii şi copiii defavorizaţi şi a stat de vorbă cu ei, oferindu-le fiecăruia câte o icoană.
La întoarcerea spre Iaşi, IPS Teofan a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea de maici Dumbrăvele din judeţul Neamţ, unde a citit o rugăciune de dezlegare obştii monahale.
Realizat de