Centenarul Autocefaliei Bisericii Georgiei. Patriarhul Catolicos Ilia II va oficia Sfânta Liturghie la Mtskheta
În ziua sărbătorii Bunei Vestiri din acest an, Biserica Ortodoxă a Georgiei aniversează 100 de ani de la restaurarea autocefaliei (25 martie 1917). Cu acest prilej, Patriarhul Catolicos Ilia al II-lea al întregii Georgii va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala Svetitskhoveli din Mtskheta.
Cu ocazia acestui moment aniversar vor avea loc şi alte evenimente culturale şi religioase.
Joi, 23 martie, a fost vernisată expoziţia „Autocefalie - 100“ la Universitatea de stat din Tibilisi. În cadrul expoziţiei au fost expuse manuscrise şi publicaţii din patrimoniul Bisericii, inclusiv o colecţie de cărţi aparţinând Patriarhului Catolokos Kirion II (primul Întâistătător al Bisericii Georgiei după restaurarea autocefaliei) precum şi mai multe fotografii de epocă.
De asemenea, va fi organizată şi o conferinţă dedicată acestui moment aniversar. În cadrul evenimentului academic vor fi susţinute mai multe alocuţiuni despre importanţa autocefaliei bisericeşti.
***
În secolul al V-lea, Patriarhul Petru al Antiohiei a acordat Bisericii Georgiene autocefalia, episcopul de Mtskheta (capitala istorică a Georgiei) primind titlul de catholicos de Kartli. În anul 1010, catholicosul Bisericii georgiene a fost ridicat la rang de patriarh. Din acel moment, întâiul ierarh al Bisericii georgiene poartă titlul de catolicos-patriarh a toată Georgia.
În 1811, Curtea Imperială Rusă a anulat autocefalia, funcţia de catholicos a fost desfiinţată, iar Biserica Georgiei a intrat sub ascultarea Sinodului Bisericii Ortodoxe a Rusiei.
După abdicarea Ţarului Nicolae II al Rusiei, o adunare a Episcopatului georgian, întrunit la Mtskheta a abolit exarhatul şi a proclamat autocefalia Bisericii georgiene. Patriarhul Catolicos Kirion II a fost ales ca Întâistătător al Bisericii Georgiei. Biserica Rusiei a recunoscut deja existenta autocefalie în 31 octombrie 1943, iar Patriarhia Constantinopolului în 3 martie 1990.
Sursa: basilica.ro