Centenarul Autocefaliei Bisericii Georgiei. Patriarhul Catolicos Ilia II va oficia Sfânta Liturghie la Mtskheta

Ortodoxia în lume

Centenarul Autocefaliei Bisericii Georgiei. Patriarhul Catolicos Ilia II va oficia Sfânta Liturghie la Mtskheta

În ziua sărbătorii Bunei Vestiri din acest an, Biserica Ortodoxă a Georgiei aniversează 100 de ani de la restaurarea autocefaliei (25 martie 1917). Cu acest prilej, Patriarhul Catolicos Ilia al II-lea al întregii Georgii va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala Svetitskhoveli din Mtskheta.

Cu ocazia acestui moment aniversar vor avea loc şi alte evenimente culturale şi religioase.

Joi, 23 martie, a fost vernisată expoziţia „Autocefalie - 100“ la Universitatea de stat din Tibilisi. În cadrul expoziţiei au fost expuse manuscrise şi publicaţii din patrimoniul Bisericii, inclusiv o colecţie de cărţi aparţinând Patriarhului Catolokos Kirion II (primul Întâistătător al Bisericii Georgiei după restaurarea autocefaliei) precum şi mai multe fotografii de epocă.

De asemenea, va fi organizată şi o conferinţă dedicată acestui moment aniversar. În cadrul evenimentului academic vor fi susţinute mai multe alocuţiuni despre importanţa autocefaliei bisericeşti.

***

În secolul al V-lea, Patriarhul Petru al Antiohiei a acordat Bisericii Georgiene autocefalia, episcopul de Mtskheta (capitala istorică a Georgiei) primind titlul de catholicos de Kartli. În anul 1010, catholicosul Bisericii georgiene a fost ridicat la rang de patriarh. Din acel moment, întâiul ierarh al Bisericii georgiene poartă titlul de catolicos-patriarh a toată Georgia.

În 1811, Curtea Imperială Rusă a anulat autocefalia, funcţia de catholicos a fost desfiinţată, iar Biserica Georgiei a intrat sub ascultarea Sinodului Bisericii Ortodoxe a Rusiei.

După abdicarea Ţarului Nicolae II al Rusiei, o adunare a Episcopatului georgian, întrunit la Mtskheta a abolit exarhatul şi a proclamat autocefalia Bisericii georgiene. Patriarhul Catolicos Kirion II a fost ales ca Întâistătător al Bisericii Georgiei. Biserica Rusiei a recunoscut deja existenta autocefalie în 31 octombrie 1943, iar Patriarhia Constantinopolului în 3 martie 1990.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: