Centenarul Marii Uniri, sărbătorit și în Parohia „Sfântul Nicolae” - Crasnaleuca
Cu ocazia Zilei naționale a României, dar și în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, Parohia „Sfântul Nicolae” din localitatea Crasnaleuca, comuna Coțușca, județul Botoșani, Protopopiatul Săveni, s-a îmbrăcat in haină de sărbătoare, a înălțat tricolorul, s-a împodobit cu multă dragoste și recunoștință pentru făuritorii Marii Uniri și pentru toți cei ce s-au jertfit pentru reîntregirea neamului si demnitatea poporului roman, demarând mai multe activități religioase, artistice și culturale.
Cunoscând și conștientizând importanța Zilei naționale a României, dublată anul acesta și de centenarul Marii Uniri, mulțime de credincioși, copii și autorităti locale s-au unit în rugăciune la Parohia „Sfântul Nicolae” din localitatea Crasnaleuca pentru a-i cinsti așa cum se cuvine pe cei care au făcut posibilă prin jertfa lor ca România sa fie mare, unită, demnă și puternică. Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii și pomenirea tuturor eroilor, locali, dar și a tuturor celorlalți cunoscuți si necunoscuți.
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc un moment artistic susținut de elevii școlii primare din parohie care au recitat poiezii și au intonat cântece patriotice. În încheierea momentului artistic, preotul paroh i-a dăruit o icoană și i-a urat „La multi ani!” unuia dintre cei mai în vârstă credincioși ai parohiei, veteran de război. Dupa ce a luat sfârșit slujba religioasă și momentul artistic desfășurat în biserica parohială, preotul, credincioșii, domnul primar, domnul director și toți membrii Consiliului local s-au adunat în fata monumentului eroilor din curtea școlii din localitate, iar după săvârșirea unei slujbe de Te Deum au depus o coroană de flori.
În cuvântul de învățătură, preotul paroh Axinte Nicu a menționat că întreaga noastră istorie este plină de sânge și de lacrimi, iar sângele eroilor care s-au jertfit pentru unitatea și libertatea neamului ne cheamă la iubire de semeni și de țară, la cinste, la omenie și la înlăturarea tuturor neînțelegerilor dintre noi. Evenimentele închinate acestei zile s-au încheiat prin participarea tuturor la un concert de cântece patriotice și colinde susținut de Corul misionar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” din Botoșani, care a avut loc în sala de evenimente din incinta clădirii primăriei din Coțușca.