Centrul educaţional creştin ortodox din Bârlad, alternativă pentru tânăra generaţie
Şcolarii din oraşul Bârlad desfăşoară în fiecare săptămână o serie de activităţi educative sub streaşina Bisericii. Acestea, alături de orele de pregătire la diferite discipline, sunt organizate în Centrul educaţional creştin ortodox „Cetatea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare“ al Parohiei cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfânta Ecaterina“ din oraş.
În Parohia cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfânta Ecaterina“ din Bârlad funcţionează, din luna octombrie a anului 2012, Centrul educaţional creştin ortodox „Cetatea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare“. Acesta a fost înfiinţat la iniţiativa fraţilor Bogdan şi Cristina Cânepă, profesori de matematică, ce au primit o educaţie creştină aleasă de la părinţii lor. Cei doi profesori au fost sprijiniţi de fostul lor dascăl, Dumitru Mihalache, la rândul lui profesor de matematică la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad. „Mergând la părintele Justin Pârvu, în vara anului 2012, în momentul plecării, fraţii Cânepă sunt întrebaţi de către părintele: «Când începeţi şcoala de la Bârlad?» Uimirea lor a fost destul de mare, deoarece nu apucaseră să vorbească despre această dorinţă a lor. Acest lucru nu numai că i-a motivat, dar i-a şi responsabilizat, astfel suntem acum în cel de-al patrulea an de activitate“, a relatat preotul paroh Petru Silviu Giuşcă, coordonatorul centrului. Aşezământul fucţionează sub patronajul Bisericii, având arhiereasca binecuvântare din partea Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor. Dorinţa celor implicaţi în proiect este aceea de a sprijini elevii care îşi doresc să studieze mai mult, dar nu au posibilităţi, şi de a oferi o alternativă eficientă pentru timpul liber.
Cursuri gratuite pentru 300 de elevi
Părintele Petru Silviu Giuşcă este ajutat de profesorul Didu Clapon, epitropul parohiei, şi de 30 de voluntari cu vârste cuprinse între 24 şi 70 de ani (educatori, învăţători, profesori, logopezi şi preoţi). Activitatea se desfăşoară după un orar săptămânal, stabilit la începutul fiecărui an şcolar. Acesta cuprinde meditaţii, pregătiri pentru examenele naţionale, ateliere de creaţie, cor cu elevii de la învăţământul preşcolar şi primar, cercuri de pictură şi hand-made. Activităţile de desfăşoară la demisolul bisericii, care este dotat cu scaune, mese şi tablă de scris. La începutul şi la finalul orelor, se rostesc scurte rugăciuni sau se ţine un cuvânt de învăţătură de către un preot. „Toate cadrele didactice sunt calificate, mulţi sunt încă în activitate la unităţile şcolare din Bârlad sau împrejurimi, dar avem şi pensionari care doresc să se facă utili pentru elevii doritori de performanţe şi progres şcolar. În jur de 300 de copii beneficiază în fiecare an şcolar de cursurile gratuite, mulţi dintre ei preferând mai multe discipline sau activităţi din oferta noastră. Elevii provin din şcolile şi liceele din zona Bârladului şi fac parte din familii cu venituri modeste sau medii. Printre ei sunt şi copii care aparţin confesiunilor neoprotestante. În ceea ce priveşte înscrierea la aceste cursuri, nu au fost stabilite criterii de selecţie ori condiţii, ci doar motivaţia individuală de a spori cunoştinţele într-un domeniu sau altul. Progresul elevilor este reflectat în rezultatele obţinute la clasă ori la examenele naţionale de evaluare sau bacalaureat“, a adăugat preotul paroh Petru Silviu Giuşcă.
Meditaţii începute în vremea părintelui Petru Tufaru
Prof. Dumitru Mihalache a menţionat că Preasfinţitul Corneliu a acordat cu bucurie binecuvântare pentru funcţionarea centrului, încurajându-i pe dascăli în tot demersul: „Foarte degrabă, vreo 30 de preoţi, educatori, învăţători şi profeori s-au oferit să-şi aducă, fiecare dintre ei, contribuţia şi am pus început bun activităţii noastre, care sporeşte şi se împlineşte prin marea purtare de grijă a Lui Dumnezeu“. Profesorul de matematică Gabi Ghidoveanu, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad, este de patru ani voluntar în cadrul centrului educaţional: „Această activitate se înscrie în normalitate, întrucât, încă de pe vremea părintelui Petru Tufaru, protopop de Bârlad, şi mai ales la îndemnul sfinţiei sale, au fost începute meditaţiile, în cadrul liceului, pentru elevii din clasele terminale. Activitatea de la centrul educaţional este o completare şi o continuare firească a activităţii desfăşurate vreme de peste zece ani. Ştefania Ruxandra Nechita, elevă în clasa a IV-a la Şcoala „Episcop Iacov Antonovici“ din Bârlad: „Vin la orele de meditaţii, deoarece îmi place şi înţeleg mai bine problemele. Am început să am încredere în propriile mele forţe. Centru educaţional şi biserica sunt a doua mea casă“. Adina Şolcă, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad: „Pregătirea la matematică, de care beneficiem, ne ajută enorm de mult în recapitularea pentru bacalaureat. Singuri ne-ar fi mult mai greu, iar faptul că primim ajutorul unor profesori, ce fac acest lucru în mod voluntar, este un aspect pentru care suntem foarte recunoscători. Este de apreciat efortul acestor profesori ce îşi sacrifică din timpul lor pentru a ne ajuta“. Şcoala s-a format în tinda Bisericii. Parohia „Învierea Domnului“ din Bârlad readuce în atenţia actualei generaţii rolul important pe care Biserica îl are în educaţia tinerilor. Şcolarii de astăzi nu vor uita că în casa lui Hristos au primit cuvântul Evangheliei şi au progresat în acumularea cunoştinţelor de care au nevoie pentru tot restul vieţii.