Centrul militar „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea a sărbătorit 130 de ani de învăţământ militar de geniu

Arhiepiscopia Râmnicului

Centrul militar „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea a sărbătorit 130 de ani de învăţământ militar de geniu

Astăzi, 2 aprilie 2011, de la ora 9.00, la Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CRBN „Panait Donici” din municipiul Râmnicu Vâlcea, s-a desfăşurat o ceremonie militară organizată cu prilejul sărbătoririi a 130 de ani de învăţământ militar de geniu.

Cu această ocazie, Drapelul de luptă al unităţii a fost decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Terestre şi au fost prezentate expoziţii de tehnică şi exerciţii demonstrative.

La manifestare a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care a oficiat în deschiderea programului o slujbă de Te Deum împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba religioasă Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură.

Prin activităţile desfăşurate în cadrul programului ceremoniei au fost făcute cunoscute istoria şi tradiţiile instituţiei de învăţământ a armatei de geniu, dar şi preocupările actuale ale membrilor centrului militar cu privire la dezvoltarea procesului educaţional militar de profil.

La eveniment au participat, alături de personalul centrului, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai autorităţilor publice locale şi centrale, precum şi cadre militare în rezervă şi în retragere şi elevi ai unităţilor de învăţământ din municipiu.

Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CRBN „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, a fost înfiinţat la 7 aprilie 1881 prin Înaltul Decret Regal nr. 996 semnat de Regele Carol I, cu titlul de Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu. Este singurul centru de instruire pentru geniu din ţară şi atrage anual sute de voluntari din toate colţurile ţării, care vor să urmeze cariera militară.

În cadrul Centrului funcţionează însă şi o bază specială de instruire EOD, al cărei modul principal este „controlul mecanismelor explozive”, o noutate în perimetrul şcolii militare româneşti, dar specifică armatelor statelor membre NATO. Militarii EOD sunt cei care controlează şi neutralizează mecanismele explozive în zonele de conflict.