Biserica de lemn din satul Urşi a fost premiată de Comisia Europeană: „Are o frumuseţe remarcabilă”
Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, a primit cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului. Lăcaşul de cult a fost desemnat câştigător la categoria Conservare, a anunţat Comisia Europeană. În total au fost premiate 24 de lucrări din 18 ţări europene.
Biserica din cimitirul satului Urși a fost restaurată prin implicarea mai multor parteneri, inclusiv a comunității locale.
„Este rezultatul unei lucrări de conservare interdisciplinare exemplare a unei biserici din lemn pictată, aflată într-un cadru rural. (…) Are o valoare și o frumusețe remarcabilă”, a declarat juriul.
Conservarea a fost realizată de Biserica Ortodoxă Română, Fundația Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare și Restaurare a Artei al Universității Naționale de Arte din București, Muzeul Civilizației Folclorice Tradiționale ASTRA, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „IRASM”, Camera Națională a Arhitecților din România şi Asociația 37.
Juriul a considerat că lăcaşul de cult „a fost restaurat pe deplin în conformitate cu principiile de conservare, cu elementele originale examinate îndeaproape și reintegrate ori de câte ori a fost posibil”.
Biserica de lemn din satul Urși, cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Arhanghel Mihail, a fost construită între 1757 și 1784. În 1838 a fost afectată de un incendiu, apoi a fost reparată și decorată cu fresce. Frescele, pictate în tradiția post-bizantină cu influențe occidentale și de o valoare artistică remarcabilă, s-au degradat în timp. În 2009, biserica din Urși a fost inclusă în „programul 60 Biserici din lemn” din România de Fundația Pro Patrimonio.
Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002, fiind gestionate încă de atunci de „Europa Nostra”. Europa Nostra este vocea europeană a societății civile, dedicată salvgardării și promovării patrimoniului cultural și natural. Federație pan-europeană a organizațiilor din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, Europa Nostra acoperă mai mult de 40 de țări. Fondată în 1963, este recunoscută astăzi ca rețeaua de patrimoniu cea mai reprezentativă din Europa.
Sursa: basilica.ro