Centrul social al unei parohii din Neamț oferă asistență medicală bătrânilor

Social

Centrul social al unei parohii din Neamț oferă asistență medicală bătrânilor

  • Centrul social al unei parohii din Neamț oferă asistență medicală bătrânilor
   Centrul social al unei parohii din Neamț oferă asistență medicală bătrânilor

   Centrul social al unei parohii din Neamț oferă asistență medicală bătrânilor

  • Centrul social al unei parohii din Neamț oferă asistență medicală bătrânilor
   Centrul social al unei parohii din Neamț oferă asistență medicală bătrânilor

   Centrul social al unei parohii din Neamț oferă asistență medicală bătrânilor

Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești, prin Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul milostiv”, și în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, a organizat sâmbăta trecută, 12 noiembrie, o serie de consultații medicale gratuite pentru persoanele vârstnice din localitate. Așezământul social-filantropic, înființat recent prin intermediul fondurilor europene și cu sprijinul autorităților locale, își propune să ofere bătrânilor din Săvinești servicii sociale de calitate.

Primul proiect care a venit în sprijinul a peste 70 de persoane vârstnice, denumit de inițiatori „Prețuiește darul vieții”, a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, și le-a oferit bătrânilor posibilitatea de a participa la consultații medicale gratuite de medicină internă, endocrinologie, reumatologie și medicină generală. Activitatea a fost organizată de părintele Petru Munteanu de la Parohia „Sfinții Voievozi” Săvinești, în colaborare cu adjunctului directorului general al STS, general-locotenent Ionel Sorinel Vasilca, originar din Săvineşti, și primarul comunei, Daniel Horciu.

Această activitate a fost posibilă datorită frumosului parteneriat pe care parohia noastră îl are cu Primăria comunei Săvinești, parteneriat care a dus la înființarea Centrului de zi pentru persoane vârstnice «Samariteanul Milostiv». Ținem să mulțumim pe această cale medicilor specialiști care au venită astăzi la noi, mulțumim întregii echipe de voluntari implicați. Dânșii au adus aparatură medicală  performantă, de specialitate, și au investigat și diagnosticat gratuit vârstnicii din comunitatea noastră. Transmitem un gând de recunoștină organizatorilor acestui important eveniment de investigație si tratament medicamentos. Ne dorim ca acest proiect să aibă continuitate. Am  discutat cu cei implicați si avem în plan derularea acestei activități trimestrial, pentru a putea oferi servicii de calitate și celor care nu pot să ajungă la un medic specialist. Mulțumim din nou tuturor celor care s-au implicat în acest inedit proiect și, desigur, ne dorim vești frumoase de colaborare în continuare, a declarat părintele paroh Petru Munteanu.

Echipa medicală din București, formată din medici, asistenți și farmaciști voluntari, face parte din structura Serviciului de Telecomunicații Speciale.

A fost o acţiune de voluntariat în premieră, echipa de medici şi asistente de la Bucureşti s-a mobilizat şi a oferit consultaţii de specialitate şi investigaţii medicale gratuite seniorilor din comunitate, într-un mini-maraton de aproape 12 ore. Dar ne-am bucurat să fim aici, să cunoaştem persoanele în vârstă din comunitate şi să le oferim posibilitatea de a-şi verifica sănătatea, de a face ecografii, de a primi un sfat medical avizat şi tratamentele necesare, a transmis maiorul Iohanna Purdea, ofiţer de presă în cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

180 de bătrâni pot beneficia de serviciile centrului din Săvinești

Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Samariteanul milostiv” a fost înființat prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale”. Așezământul își desfășoară activitatea într-o fostă școală primară, reabilitată și modernizată, iar acum centrul a fost amenajat pentru un număr de 180 de seniori.

„Deschiderea centrului reprezintă un pas important pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice domiciliate în comuna Săvinești. Noi avem ca obiective sprijinirea persoanelor de vârsta a treia, prevenirea marginalizării sociale a acestora, a instituționalizării lor, îmbunătățirea stării de sănătate, stimularea interacțiunilor sociale, cât şi creşterea confortului fizic şi psihic al acestora. Bătrânii vor beneficia de kinetoterapie, frizerie, consiliere psiho-socială individuală şi de grup, de activităţi recreative, de socializare, precum şi de activităţi culturale”, a declarat Brîndușa Dediu, directorul Centrului „Samariteanul milostiv”, luna trecută, la recepția clădirii.

Potrivit informațiilor oferite de părintele paroh Petru Munteanu, așezământul va fi binecuvântat în prima parte a anului 2023, evenimentul fiind încadrat în manifestările dedicate „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice” în Patriarhia Română.

Citește despre: