Cetatea Neamț și-a cinstit ctitorul și ocrotitorul

Arhiepiscopia Iaşilor

Cetatea Neamț și-a cinstit ctitorul și ocrotitorul

În contextul aniversării a 520 de ani de la adormirea în Domnul a Voievodului Ștefan cel Mare și a zilelor Cetății Neamț, Protopopiatul Târgu Neamț în parteneriat cu Primăria Târgu Neamț și cu Complexul Muzeal Național Neamț, a desfășurat momente cultural-religioase în paraclisul voievodal „Sfântul Nicolae”.        

Manifestările au început  în ziua de luni, 1 iulie. Un sobor de 7 preoți, sub protia pr. Nicolae Axentioi, protopop de Târgu Neamț, a fost oficiată Vecernia unită cu Litia, iar răspunsurile au fost date de Corala preoțească, care la final a susținut un moment artistic prin intonarea unor cântări patriotice dedicate Sfântului Voievod Ștefan. Emoțiile transmise au fost conturate și în cuvântul de învățătură în care s-a arătat importanța paraclisului, fiind descris ca „inima Cetății Neamț”. Totodată părintele protopop a prezentat și actualitatea numelui bun al domnitorului  sfânt, care a rămas încă din timpul vieții și peste cele cinci veacuri și două decenii, prezent în inimile românilor prin importanța apărării dreptei credințe ortodoxe.                                 

Un moment special al manifestărilor a fost și slujba de pomenire a voievozilor, domnițelor, pârcălabilor, dar și a ostenitorilor Complexului Muzeal trecuți la Domnul.                        

În ziua de prăznuire a Binecredinciosului Voievod, în data de 2 iulie, a fost oficiată Sfânta Liturghie. Alături de părintele paroh Stelian Cramba, au slujit și alți preoți, sub protia părintelui Gheorghe Marian Filip, misionar protopopesc, care a evidențiat că Măria Sa a apărat țara în timpul vieții cu sabia, iar acum o apără cu rugăciunea la Tronul cel Ceresc. În cadrul slujbei a fost pomenit la 40 de zile, Gavril Florescu, fostul președinte al SuperCoop Tgârgu  Neamț, un apropiat al Parohiei „Sfântul Nicolae” Țuțuieni.                                         

Prilej de aleasă bucurie a fost și pentru obștea Mănăstirii Neamț care și-a cinstit ctitorul catedralei voievodale, dar și ocrotitorul schitului Cărbuna unde s-au oficiat slujbe solemne pentru această zi de mare sărbătoare pentru ținuturile nemțene. (Pr. Constantin Cristian Andron)

Citește despre: