Cinci tineri medaliați internațional au primit distincția „Crucea Moldavă” - „Nimic nu e mai frumos decât să fii om inteligent și cu atitudine smerită”
În cadrul Liturghiei arhierești din a treia zi a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși ITO 2017 de la Iași, cinci elevi medaliați cu aur și argint la competiții internaționale și mondiale au primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni.
„Ignoranța îl transformă pe om din om adevărat, în sclav, în timp ce cunoașterea, dacă e dublată și de o atitudine smerită, îl face pe om liber. Căci nimic nu e mai frumos decât să fii om inteligent și cu atitudine smerită, aceasta este cea mai potrivită combinație, așa cum cea mai urâtă este să fii ignorant și mândru.
Câțiva dintre fiii Moldovei din dreapta și din stânga Prutului, fiind înzestrați de Dumnezeu cu inteligență multă, au reușit ‒ prin strădania părinților biologici și a părinților după suflet și învățătură ‒ să primească, în România și în afara ei, premii de seamă, arătând prin aceasta că omul care se străduiește și are dascăli pe potrivă învinge și primește cununa biruinței, cum spune Sfântul Apostol Pavel”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, oferindu-le apoi celor cinci tineri cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni:
- ANDREI SANDU, clasa a X-a, Colegiul Național din Iași, câștigător al medaliei de aur la ediția a XI-a a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată la Nisa, în Franța, în perioada 21-30 august 2017, la care au participat 120 de elevi din 29 de țări.
- COZMA TUDOR CRISTIAN, clasa a XI-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, câștigător al medaliei de aur la a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaționale Pluridisciplinare, desfășurată la Yakutsk (Federația Rusă), în perioada 14-22 iulie 2017, la care au participat 160 de elevi din 6 țări. Tudor Cristian a fost declarat „Elevul Anului - 2015” la Iași și a obținut, în total, 5 medalii internaționale: 3 de argint, 1 medalie de bronz și aceasta de aur.
- LEHACI MIRUNA, clasa a VI-a, Colegiul Național Iași, locul I la Campionatul Mondial de Șah Școlar, care s-a desfășurat la Iași, unde au participat peste 550 de elevi din 41 de țări și la care România a obținut 1 medalie de aur, 1 medalie de argint și 4 medalii de bronz. Miruna este de șase ori campioană națională la șah.
- ȘTEFAN-RĂZVAN BĂLĂUCĂ, clasa a XI-a, Colegiul National „Mihai Eminescu” din Botoșani, medalie de aur la ediția a XI-a a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată la Nisa, în perioada 21-30 august 2017. Tot în 2017, Ștefan a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică, desfășurată al Dublin, în Irlanda și deține, până în prezent, 5 medalii la olimpiade internaționale: 3 de argint, 1 medalie de bronz și aceasta de aur.
- ALEXANDRU RUDI, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, Chișinău, Republica Moldova, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată în perioada 16-23 iulie 2017, la Rio de Janeiro, Brazilia. La olimpiadă au participat 614 elevi din 112 țări. În anul școlar 2016-2017, Alexandru a obținut 4 medalii la olimpiade internaționale.
Aplauzele și felicitările primite la scenă deschisă – dar mai ales Crucea de la piept și bucuria de a fi binecuvântați de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-au emoționat pe tineri. „Muncesc în fiecare zi și rezultatele vin să încununeze strădania mea. E o onoare că am primit atenția Înaltpreasfințitului Teofan, sunt fericit”, a spus Alexandru Rudi.
La rândul său, Ștefan Răzvan Bălăucă se declară încântat. „Încă de mic învăț și descopăr lucruri. Mi-a plăcut întotdeauna să studiez, să știu eu, să înțeleg lumea ce ne înconjoară. Acum îmi place și ideea de competiție, sentimentul acela pe care-l ai când te duci și-ți reprezinți țara, județul, școala”.
E, într-adevăr, o realizare să fii tânăr, să muncești și să-ți fie recunoscute meritele. „Pe de o parte, mă face să mă simt onorat că am reușit să primesc Crucea Moldavă, pe de altă parte mă simt foarte bucuros și mândru că am reușit să aduc prestigiu țării și școlii mele”, a completat și Andrei Sandu.
Miruna Lehaci e singura fată din grupul premianților și cea mai mică. Are însă o gândire foarte matură și știe ce vrea. „Îmi place șahul, dar îmi place foarte mult și să câștig, iar acest lucru m-a îndemnat să mă ambiționez și să lupt mai mult pentru medalii. Când voi crește, vreau să fiu șahistă, să ajung mare maestră și campioană mondială, dar mi-ar plăcea să fiu și arbitru”.
Deci, secretul bunelor rezultate stă în munca susținută, făcută cu bucurie. În pasiune. Și în credință! „Nu poți să înveți pentru altcineva decât pentru tine și trebuie să înveți doar dacă îți place. Dacă nu-ți place, te lași și cauți altceva. Chimia este pentru mine cel mai interesant obiect, iar pe viitor vreau să fac Medicină. Oriunde voi fi, în țară sau în străinătate, îmi voi păstra credința! Căci credința și știința sunt legate. Fără credință nu poți face mare lucru. Dumnezeu te ajută când nu mai poți tu. Poți să știi foarte multe și, fără Dumnezeu, să ratezi”, susține Tudor Cristian Cozma.