Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos – hramul Paraclisului Catedralei Neamului

Arhiepiscopia Bucureştilor

Cinstirea Sfintei Icoane Prodromiţa de la Muntele Athos – hramul Paraclisului Catedralei Neamului

Paraclisul Catedralei Neamului sărbătorește în fiecare an, în mod deosebit, în data de 12 iulie, pe Maica Domnului Prodromiţa, ca ocrotitoare rânduită încă de la sfințirea Paraclisului.

La târnosirea care a avut loc în anul 2011, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a așezat spre închinare în acest paraclis o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromiţa, de la Muntele Athos.

Programul liturgic al hramului Paraclisului Catedralei Neamului, la sărbătoarea Maicii Domnului Prodromiţa din acest an, este transmis de Pr. Ioan Dragomir, Consilier patriarhal:

Marţi, 11 iulie:

  • ora 18:00 – Slujba Privegherii în cinstea Maicii Domnului Prodromiţa (Vecernia, Litia şi Utrenia);
  • ora 19:00 – Scoaterea în procesiune a icoanei Maicii Domnului Prodromiţa, în jurul Paraclisului Catedralei Neamului.

Miercuri, 12 iulie:

  • ora 08:00 – Acatistul Maicii Domnului Prodromiţa;
  • ora 09:00 – 11.00 – Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară din curtea Paraclisului Catedralei Neamului;
  • ora 19:00 – Paraclisul Maicii Domnului Prodromiţa şi procesiunea aşezării icoanei Maicii Domnului în sfântul lăcaş.

Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de preoți şi diaconi.

***

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Neamului ocrotește şi binecuvintează pe toți ctitorii, binefăcătorii şi miluitorii Catedralei Neamului (Catedrala Naţională) şi pe toți ziditorii şi lucrătorii care se ostenesc cu înălțarea acesteia.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Neamului a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, iar ferecătura a fost realizată în Grecia. Ea este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a Icoanei de la Muntele Athos, atât în ceea ce privește pictura, cât şi ferecătura, lucrată din argint bogat ornamentat, aurită pe alocuri, având coroanele Maicii Domnului şi Mântuitorului Hristos împodobite cu pietre prețioase.

Icoana originală a Maicii Domnului Prodoromiţa a fost pictată în mod minunat la Iași, în anul 1863, și dusă la Muntele Athos, devenind ocrotitoare a Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul sau Prodromu.

Sursă: basilica.ro

Citește despre: