Circuit cultural Iaşi - Budapesta – Viena

Documentar

Circuit cultural Iaşi - Budapesta – Viena

    • Circuit cultural Iaşi - Budapesta – Viena
      Circuit cultural Iaşi - Budapesta – Viena

      Circuit cultural Iaşi - Budapesta – Viena

    • Circuit cultural Iaşi - Budapesta – Viena
      Circuit cultural Iaşi - Budapesta – Viena

      Circuit cultural Iaşi - Budapesta – Viena

Monumentele cu valoare religioasă, istorică şi artistică din ţară şi străinătate pot fi descoperite prin intermediul circuitelor culturale iniţiate de Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Vom putea astfel descoperi în această vară o părticică din istoria şi spiritualitatea a două popoare ce făceau parte cândva dintr-un mare imperiu - cel Austro-ungar. Fără îndoială că edificii precum Biserica „Sf. Ştefan“, simbol al Vienei şi Austriei prin arhitectura sa gotică, sau Biserica „Sf. Mihail“, unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult catolice din Budapesta, vor aduce încântare în sufletul unor turişti dornici de desăvârşire din punct de vedere cultural şi spiritual.

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei organizează pelerinaje la biserici şi mănăstiri din ţară şi străinătate, însă oferă servicii de calitate şi din perspectiva turismului cultural. Un turism cultural ce doreşte să readucă în lumină locuri şi oameni, dar mai ales zidiri care păstrează vie conştiinţa naţională a popoarelor, istoria şi cultura acestora.

Parte a Compartimentului „Pelerinaje şi turism“, Agenţia PROVITUR funcţionează ca un tour-operator pe partea de bilete de avion, asigurări medicale necesare, după cum ne-a declarat domnul Costel Damian, managerul Compartimentului din cadrul MMB, oferind pachete turistice pentru elevi, studenţi, pensionari, precum şi circuite culturale.

Un astfel de circuit cultural este programat a se organiza în perioada 30 august-3 septembrie, cu plecare din Iaşi pe traseul Iaşi-Vatra Dornei-Cluj-Oradea-Budapesta. În capitala Ungariei se pot vizita, până la primul asfinţit la Budapesta, mai multe obiective precum Citadela, Poduri cu Lanţuri, impresionantul Castel Buda, Peştera Gelert şi, opţional, se poate merge în croazieră pe Dunăre.

„În a doua zi, după micul dejun, turiştii se vor deplasa spre Dealul Castelului pentru vizitarea mai multor obiective: Biserica Matyas, cel mai faimos lăcaş de cult catolic din Budapesta, Bastionul Pescarului cu statuia Sfântului Ştefan. Se continuă traseul cu vizitarea Bazilicii «Sfântul Ştefan», cea mai impresionantă biserică a oraşului, în care se află mâna dreaptă îmbălsămată a primului rege creştin maghiar Istvan I, clădirea Parlamentului maghiar, una dintre cele mai maiestuoase clădiri de instituţie politică din lume, Sinagoga de pe Strada Dohany, cea mai mare din Europa şi a doua ca mărime din lume, şi Biserica «Sfântul Mihail», unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult catolice din Budapesta“, dezvăluie organizatorii.

În a treia zi, pelerinii vor lua drumul Vienei, oraşul valsului. Se va face o primă oprire la Biserica „Sf. Ştefan“, simbol al Vienei şi Austriei prin arhitectura sa gotică, iar după vizitarea Centrului Istoric cu Criptele Imperiale şi Cimitirul Habsburgilor, turiştii vor descoperi Palatul Hofburg - curtea imperială, apartamentele imperiale, colecţia de argint imperial. Se continuă traseul cu vizitarea Palatului Belvedere - Palatul de Jos (cu apartamentele prinţului Eugen de Savoia) şi a Muzeului Austriac Baroc - Palatul de Sus (unde se găseşte cea mai mare colecţie de picturi Klimt din lume), accesul către cele două edificii făcându-se printr-un parc împodobit cu terase, statui şi fântâni.

Tot la Viena, turiştii vor participa la Sf. Liturghie oficiată la biserica parohiei ortodoxe române din Viena, după care capitala austriacă va putea fi admirată de la Gloriette, o splendidă lucrare arhitecturală care adăposteşte astăzi cafeneaua Gloriette, după cum ne informează reprezentanţii Compartimentului „Pelerinaje şi turism“ al MMB.

Traseul va continua cu o vizită la Palatul Schonbrunn, unul dintre cele mai frumoase palate în stil baroc din Europa, dar şi cu un tur nocturn al Vienei. După o plimbare pietonală în Ringul Vienez (Opera de Stat, Muzeul de Artă, Piaţa Maria Teresa, MAK-Muzeul de Artă Contemporană, Muzeul de Ştiinţe Naturale, Parlamentul, Primăria, Universitatea, Burgtheathre), turiştii vor face cale întoarsă către Iaşi.

Cei care doresc să se înscrie pentru un astfel de circuit cultural pot opta pentru unul dintre pachete, respectiv 290 de euro/persoană, cu mic dejun, sau 350 de euro/persoană,  demipensiune. În ambele cazuri, sunt incluse următoarele servicii: transport autocar 3 stele, 4 nopţi de cazare în camere duble cu mic dejun în Budapesta şi Viena, ghid însoţitor; taxe autostrăzi, parcări, trecere frontiere; tur panoramic Viena şi asigurare medicală.

Servicii neincluse în preţ: intrările la obiectivele turistice; programe opţionale (cina într-un restaurant tradiţional: meniu, vin sau bere, cafea, apa minerală, spectacol folcloric - 18 euro/persoană şi/sau croazieră pe Dunăre: 15 euro/ persoană),  biletele de transport local.

Domul vienez, capodoperă a arhitecturii gotice

Catedrala „Sf. Ştefan“ (Wiener Stephansdom), simbol al Vienei, a fost construită în stil gotic în anul 1147, dar acoperişul din ţiglă sub formă de diamant a fost adăugat în anul 1952. Fiecare detaliu are istoria sa, acestea făcând din catedrală o comoară a arhitecturii. Clopotul catedralei este unul dintre cele mai mari din lume şi a fost făcut din fierul obţinut dintr-un tun capturat de la turci în anul 1683. Deşi mistuită de foc nu o dată spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, catedrala a fost reconstruită în doar şapte ani datorită efortului depus de toţi austriecii, devenind emblema ţării şi simbolul libertăţii naţionale.

Catedrala „Sf. Ştefan“ oferă turiştilor posibilitatea ca aceştia fie să urce pe turnul sudic ori nordic, fie să coboare în catacombe unde se găsesc rămăşiţele trupeşti a 11.000 de vienezi care au pierit în timpul epidemiei de ciumă bubonică ce a lovit oraşul în anul 1735.

De asemenea, turiştii pot admira numeroasele artefacte istorice, icoane de valoare inestimabilă, precum icoana Sf. Maria Potsch, mormintele prinţului Eugen de Savoia, Frederick al III-lea al Sfântului Imperiu Roman sau al Sfântului Valentin. Aici s-au ţinut funeraliile lui W. A. Mozart, iar cu cele trei milioane de vizitatori pe an, Catedrala „Sf. Ştefan“ sau Domul vienez este atracţia numărul unu al Vienei.

 

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.14

Iaşi - 700064, România

Telefon: 0040.232.276.907;

Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet:

Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro

Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro