Colonoscopia, o călătorie în interiorul colonului, la Spitalul „Providenţa”

Social

Colonoscopia, o călătorie în interiorul colonului, la Spitalul „Providenţa”

Colonoscopia, una dintre cele mai inovatoare şi performante investigaţii, joacă un rol major în depistarea cancerului de colon şi a altor afecţiuni, încă de la începutul dezvoltării acestora. Dr. Sandra Timohe Tumac, medic specialist Gastroenterologie în cadrul Spitalului „Providenţa” a prezentat, în interviul de mai jos, în mod amănunţit această procedură, explicând şi avantajul Pachetului Promoţional Colonoscopie oferit de Spitalul „Providenţa”.

Ce este colonoscopia?
Investigaţia ne permite vizualizarea, cu ajutorul videoendoscopului, a părţii din tractul digestiv pe care o numim intestin gros. Videoendoscopul este un tub lung, subţire, flexibil, şi care are la vârf o cameră video cu o sursă de lumină; înregistrarea video efectuată cu ajutorul camerei este expusă în timp real pe un ecran aflat lângă patul pacientului.

Când este necesară realizarea procedurii?
Colonoscopia este recomandată atunci când dorim să stabilim un diagnostic pentru anumite simptome (tulburări de tranzit intestinal, dureri abdominale cronice, sângerări rectale) sau când există în familie un istoric de cancer de colon sau de polipi colonici.

Se efectuează şi în scop terapeutic, pentru extragerea acestor polipi sau a corpilor străini, pentru oprirea sângerărilor. La pacienţii fără simptome, poate fi făcută în scopul prevenţiei sau descoperirii precoce a unui posibil cancer colonic sau polipi colonici, după vârsta de 40-45 de ani.

Care sunt contraindicaţiile colonoscopiei?
Dacă pacientul are o stare general precară (suferă de boli cardiace sau respiratorii severe, a avut recent infarct miocardic sau şoc), dacă are tulburări de coagulare a sângelui, sau este o persoană însărcinată în ultimul trimestru, atunci colonoscopia nu este recomandată.

În ce constă pregătirea pentru colonoscopie?
Pentru a putea observa eventualele leziuni, pacientul trebuie să urmeze un protocol de „curăţare” a colonului. Principiile care stau la baza oricărei pregătiri constau în: restricţie alimentară, aport de lichide şi administrarea orală a purgativelor.

Dacă pacientul urmează deja un tratament, este necesară întreruperea lui?
Medicul care face investigaţia trebuie informat despre: boli asociate, intervenţii chirurgicale, tratamentul medicamentos luat la domiciliu în mod obişnuit, alergii medicamentoase.

Înainte cu o săptămână de efectuarea colonoscopiei, pacientul trebuie să oprească orice medicaţie care conţine fier. Dacă ia medicaţie antiagregantă sau anticoagulantă este bine să anunţe medicul curant cardiolog şi medicul gastroenterolog în vederea stabilirii unei noi scheme sau eventual a opririi medicaţiei. Dacă este diabetic, trebuie să întrebe medicul dacă îşi administrează insulina sau tabletele înaintea investigaţiei.

Cum se derulează colonoscopia?
Durata procedurii este de 20-30 minute, iar pe parcursul acesteia medicul introduce aer şi apă printr-un canal din interiorul videoendoscopului, cu scopul unei mai bune vizualizări a colonului.

Pacientul poate fi sedat cu diverse substanţe administrate pe cale venoasă, care determină un efect de liniştire şi o diminuare a senzaţiei de durere.

Ce se întâmplă după colonoscopie?
Medicaţia folosită pentru sedare poate cauza modificări ale reflexelor şi tulburări de atenţie şi concentrare, astfel încât bolnavului nu i se permite să conducă sau să consume alcool timp de 24 de ore după colonoscopie şi trebuie să plece acasă însoţit.

Criteriile de externare sunt: semne vitale stabile, abilitatea de a merge, toleranţa la lichide, greaţă minimă, lipsa durerii.

Care sunt riscurile colonoscopiei?
În ultimii ani s-a înregistrat o tendinţă de scădere a numărului de riscuri. Acestea ar fi: sângerări datorate biopsiilor sau a extragerii de polipi (de obicei minime, uşor de controlat), efecte adverse ale sedativelor, perforaţie de colon (complicaţie gravă şi care necesită intervenţie chirurgicală în urgenţă, dar extrem de rară).

Care sunt avantajele Pachetului Promoţional Colonoscopie la Spitalul „Providenţa”?
Pachetul promoţional include un set complex de analize de laborator şi o electrocardiogramă, ceea ce ne permite să avem o imagine de ansamblu, înaintea efectuării investigaţiei. Sunt pacienţi care nu şi-au mai făcut analizele de foarte mult timp şi este necesar să avem cât mai multe date, înainte de a efectua colonoscopia. Prin urmare, pachetul este foarte avantajos ca preţ, având în vedere cele cuprinse, şi vine în folosul pacientului.

Mai multe detalii găsiţi aici:

http://www.providentamedical.ro/pachet-gastro/pachete-gastroenterologie

Accesarea serviciilor se face cu programare prealabilă la numerele de telefon 0232 241 271 / 0730 230 030, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providenţa”, Şoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iaşi.

Citește despre: