Comemorare la Văratic: 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a stareței Nazaria Niță

30 Octombrie 2021 17:23 Arhiepiscopia Iaşilor

Astăzi, 30 octombrie 2021, soborul Mănăstirii Văratic a comemorat 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicei de pomenire stavrofora Nazaria Niță, stareță a așezământului monahal timp de 25 de ani. Slujba de pomenire a fost săvârșită de părintele protopop de Neamț Nicolae Axentioi, alături de un sobor de preoți.

Detalii despre activitatea stavroforei Nazaria Niță ne-a oferit actuala stareță a Mănăstirii Văratic, stavrofora Iosefina Giosanu:

Anii de stăreție ai stavroforei Nazaria au fost îndrumători și de formare duhovnicească a multor suflete chemate la viața monahală, spre slujire întru Hristos, Domnul nostru. În decursul vieții sale pământești, a fost un exemplu de statornicie și nevoință, o bună cârmuitoare a obștii monahale pe calea mântuirii, îmbinând armonios ascultarea și activitatile mănăstirești cu rânduiala vieții călugărești la chilie. A menținut totodată și rânduiala tipiconală a tradiției slujbelor bisericești, moștenită de la înaintașele ei. A adus în mănăstirea noastră oameni de cultură care au împletit în  perioadele de ședere temporară rugăciunea cu scrierea, poezia cu psalmul. Un om admirabil, cu o bunătate sufletească aparte și mai ales cu o libertate teribilă a gândirii, călăuzită de fiecare dată spre ceea ce trebuie sa fie mereu ortodoxia: credință, rugăciune și cultură.

A rămas vie în amintirea noastră, a celor care i-am urmat sfaturile și a căror îndemnuri spre mântuire suntem astăzi martore, care prin tăierea voii și supunerii cu smerenie în viața de zi cu zi, ne-am încredințat Împăratului ceresc și veșnic, încercând să menținem cât putem candela aprinsă a credinței întru nădejdea Învierii celei veșnice. Dumnezeu s-o odihnească cu drepții pe maica Nazaria și să ne pomenească și pe noi la tronul cel ceresc, mijlocind pentru mântuirea noastră. Amin!

Ultimele din categorie