Comemorarea eroilor din Mogoşeşti, în Parohia Şanta

Arhiepiscopia Iaşilor

Comemorarea eroilor din Mogoşeşti, în Parohia Şanta

Ieri, 1 aprilie 2018, în Parohia Şanta din Protopopiatul 3 Iaşi, a avut loc un eveniment menit să-i aducă în amintire pe făuritorii Marii Uniri în contextul celebrării Centenarului, 2018 fiind declarat în Patriarhia Română drept Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Manifestarea a avut loc la iniţiativa dr. Gheorghe Stan, ctitorul principal al bisericii parohiale din Şanta, sprijinit de Consiliul şi Comitetul parohial, dezbaterile fiind moderate de pr. paroh Luca Vasile. După săvârşirea Sfintei Liturghii şi după rugăciunile de binecuvântare a sălciilor de Florii, în locaşul de cult a fost oficiată o slujbă de Te Deum în memoria eroilor din comuna Mogoşeşti care au luptat în Primul Război Mondial.

Apoi, au luat cuvântul invitaţii care au expus informaţii referitoare la actul Marii Uniri din 1918. Mihaela Tudose, muzeograf la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi, a pus în valoare, prin referatul susţinut, importanţa actului Marii Uniri şi a personalităţilor care au contribuit la acest moment istoric. Pr. Ionuţ Balan de la Parohia Bordea, Protopopiatul 3 Iaşi, absolvent al facultăţii de istorie, a susţinut referatul cu tema „Continuitatea unităţii de credinţă şi de neam în istoria României“. Scriitorul Vasile Fluturel, născut în Mânjeşti, comuna Mogoşeşti, profesor de limba şi literatura română, pensionar, membru în Asociaţia Scriitorilor din România, a recitat câteva poezii inspirate de evenimentul unirii Basarabiei cu patria-mamă. Cu un profund caracter local, cuvântarea doctorului Gheorghe Stan a scos în evidenţă hărnicia şi demnitatea sătenilor din Mogoşeşti, punând accent pe caracterul impresionant al eroilor din 1918. (L.A.)

Citește despre: