Comisia misionară a Protopopiatului Iași 2 s-a întrunit marți la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” Aroneanu

Arhiepiscopia Iaşilor

Comisia misionară a Protopopiatului Iași 2 s-a întrunit marți la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” Aroneanu

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Comisia misionară a Protopopiatului Iași 2 s-a întrunit marți, 27 februarie, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Aroneanu.

Părintele Protopop Marius Daniel Profir a accentuat în cuvântul introductiv faptul că în ultimii ani s-a cristalizat o formulă de lucru, cu activități reușite și confirmate în parohii.

„Nu mai suntem la început de drum, prin urmare, este bine să vedem ce am reușit să împlinim și ce îmbunătățiri putem aduce.” Îndemnul sfinției sale a fost: „să facem lucrurile cu conștiința că Dumnezeu ne vede!”.

Invitat la întrunire a fost părintele Arhimandrit Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a vorbit despre faptul că la nivelul protopopiatului este nevoie de echipă, de o comunicare bună și de cultivarea conștiinței bisericești. „Conștiință bisericească înseamnă printre altele și capacitatea de a fi atent la celălalt. Plecând de la ideea că Un plug pe care îl bagi în brazdă se va curăța de rugină și va străluci și de asemenea, Din fântână din care se va scoate apă des, aceasta va fi proaspătă, iar dacă nu se va scoate, apa se va mocirli, preoții au fost îndemnați să-și folosească harul cu hărnicie. Biserica are un potențial și o putere nebănuite care puse în lucrare de preot, pot rodi frumos. Puterea cuvântului, puterea spovedaniei, puterea binecuvântării, puterea rugăciunii sunt toate dătătoare de viață. În cazul preoților, trebuie să ne întrebăm dacă întotdeauna pastorația noastră este după Dumnezeu? Și, o altă întrebare: ce facem cu cei care nu ajung la biserică dar care au nevoie de Dumnezeu chiar dacă nu-l caută și nu vorbesc despre El? Cum facem ca să ajungă și la ei Evanghelia?”.

Părintele Inspector Mihai Zvorîște, Inspector Misionar al Sectorului de misiune, statistică și prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor a accentuat apoi în câteva cuvinte: „Cum va deveni parohia mea viabilă, lucrătoare? Așa cum în fiecare firmitură este Hristos întreg, așa în fiecare parohie: aceasta este este obiectul, mediul și subiectul credinței. Reușim dacă avem prezența Duhului Sfânt în noi și noi înșine credem în preoția noastră! În biserică și în parohie vom răspunde nevoilor oamenilor, dar și ei vor avea conștiința implicării și participării”.

Părintele Neculai Dorneanu, misionar protopopesc a reliefat apoi că: „Această Comisie Misionară nu există doar pentru a inova, de a veni cu noutăți, ci avem posibilitatea ca în mic să facem o echipă care, după specificul unei parohii, poate să rezolve situații grele. Se pot găsi astfel soluții și pentru alte situații din alte parohii: Comisia așadar nu este un cerc închis: suntem deschiși colaborărilor!”

Reprezentanții pentru activități cu tinerii, pentru cateheză și preoții președinți de cerc misionar au prezentat apoi activitățile care s-au desfășurat la nivelul acestor structuri ale Protopopiatului Iași 2, precum și proiecte de viitor. Au fost exprimate în general speranțe de a înmulți activitățile comune între parohii și cercurile misionare, fiind subliniată importanța colaborării între preoți.

Comisia misionară este compusă din părintele protopop, ca președinte, părintele misionar protopopesc, reprezentanții pentru activități cu tinerii, pentru cateheză și pentru activități Pro-Vita și preoții președinți de cerc misionar din cadrul Protopopiatului Iași 2.

Citește despre: