Comunitatea „Acoperământul Maicii Domnului” din oraşul Donduşeni are un nou sfânt locaş

Arhiepiscopia Chişinăului

Comunitatea „Acoperământul Maicii Domnului” din oraşul Donduşeni are un nou sfânt locaş

La finalul lunii trecute, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, prima Sfântă şi Dumnezeiască Liturghie în noua biserică „Acoperământul Maicii Domnului” din oraşul Donduşeni (unde preot paroh este Roman Botezat). Din soborul de preoţi a făcut parte şi părintele profesor Ioan Antistescu din localitatea Preotești, com. Timișești, jud. Neamț.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit şi Exarh Petru, părintele profesor Ioan Antistescu a rostit un cuvânt ziditor de suflet credincioşilor adunaţi în noul sfânt locaş.

Înaltpreasfinţitul Petru, în cuvântul său, s-a referit la activitatea părintelui Roman care este „un misionar harnic în grădina lui Hristos”, apreciind „munca depusă de părintele paroh, de consiliul parohial şi de toţi creştinii, cu inimă darnică, care au sprijinit ridicarea măreţii biserici din Donduşeni”.

Ca mulţumire şi încurajare pentru alte fapte creştineşti, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a înmânat, cu această ocazie, la câţiva creştini, Diplome de vrednicie. Printre creştinii care au primit înaltele distincţii ale Mitropoliei Basarabiei au fost: dl. Teofil Băltenu din Iași, dl. Boris Gherasim, vice-ministru al Transporturilor, dl. Andrei Danilov, director FRE de tensiune înaltă Nord-Vest din oraşul Dondușeni, dl. Mihai Scutari, director la Fabrica de Pâne din oraşul Dondușeni, dl. Semion Rotaru, primarul oraşului Dondușeni.

Părintele Roman a mulţumit Înaltpreasfinţitului Petru pentru „oficierea primei Sfinte Liturghii în noua biserică, care, cu rânduiala Bunului Dumnezeu, a fost şi prima slujbă arhierească” şi l-a invitat pe Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei să binecuvânteze comunitatea ortodoxă din Donduşeni şi cu alte ocazii.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă pe 20 septembrie, în anul 2009, de către Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolitul Basarabiei. În același an s-a reuşit turnarea temeliei. În anii care au urmat s-a lucrat intens, astfel reuşindu-se ca după patru ani de la punerea pietrei de temelie să se oficieze prima Sfânta Liturghie: în anul 2010 s-au ridicat pereții din cărămidă; în anul 2011 s-a pus lemnul pentru acoperiș; în anul 2012 s-a acoperit biserica cu tabla din cupru, s-au tencuit turlele și s-au fixat geamurile; în 2013 s-a tencuit interiorul și exteriorul bisericii. La ora actuală biserica este pregătită pentru pictura în frescă.

(Sursa: mitropoliabasarabiei.md)