Comunitățile ortodoxe din Osnabrück (Germania) și Chilișoaia – Iași, unite prin bucuria de a dărui a voluntarilor normaliști

Ajunul Crăciunului a adus în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chilișoaia, comuna Dumești, județul Iași, multă bucurie, căldură sufletească și emoție. Greu încercat anul acesta, Moș Crăciun a reușit să ajungă la copiii și bunicii din această comunitate, grație eforturilor concertate făcute de voluntarii normaliști din Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” - Iași și credincioșii din Parohia ,,Sfântul Teodosie de la Brazi” - Osnabrück (Germania), care au oferit un sprijin consistent în realizarea acestei inițiative. Distanțele ne-au apropiat sufletește, iar bucuria de a dărui a anulat obstacole ce păreau imposibil de depășit.

De aproape zece ani, vacanța de iarnă începe la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași sub semnul bucuriei de a fi împreună cu prietenii noștri din Parohia Chilișoaia. Proiectul educațional „Normaliștii ți-l aduc pe Moș Crăciun” angajează entuziasm și energie din partea membrilor Consiliului Elevilor care, an de an, în pragul sărbătorii Nașterii Domnului, încearcă să provoace bucurie în sufletul copiilor, părinților și bunicilor din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chilișoaia, comuna Dumești, județul Iași, partener în proiectele de voluntariat derulate de-a lungul timpului.

Anul 2020 a reprezentat o adevărată provocare pentru voluntarii normaliști care au reușit să se mobilizeze în cadrul campaniei caritabile „Avalanșa faptelor bune”. Proiectul nu ar fi avut însă impactul dorit de organizatori dacă efortul lor nu ar fi fost susținut, cu promptitudine și generozitate, de credincioșii din Parohia ,,Sfântul Teodosie de la Brazi” Osnabrück - Germania. Mobilizarea exemplară și organizarea impecabilă au făcut ca, în ziua de 24 decembrie, peste 120 de daruri (dulciuri, fructe, jucării, obiecte vetimentare și rechizite) să fie oferite prietenilor noștri mici și mari din localitatea Chilișoaia. Bucuria declanșată de gestul firesc de a dărui nu s-ar fi concretizat dacă distanțarea fizică și distanțele geografice nu ar fi fost anulate de un lanț uman, de empatia, generozitatea și efortul făcut pentru a materializa, și în acest an, de o idee: Moș Crăciun este prezent, în fiecare decembrie, la Chilișoaia, în ochii copiilor și în sufletul voluntarilor.  

Organizatorii acestui proiect, dar și preotul paroh Bogdan Lucian Preutu de la Chilișoaia, își exprimă întreaga recunoștință față de toți prietenii normaliștilor care au făcut posibilă vizita lui Moș Crăciun: credincioșii Parohiei ,,Sfântul Teodosie de la Brazi” Osnabrück - Germania, preotul paroh Bogdan Ilie și diaconul Cezar Mihai Dascălu, care au răspuns cu promptitudine și generozitate apelului venit din țară, doamnele Crina Nor și Lili Capătă, care au coordonat la Osnabrück colecta pentru copiii și bunicii de la Iași, domnii Costel Patrona (Firma „Euro Royal Travel” Transport Intern și Internațional - Onești, județul Bacău), Cătălin Marian Capătă și Mihai Florin care au asigurat transportul pachetelor din Germania la Iași și, ulterior, la Parohia din Chilișoaia, doamna Anca Ciliac Huși, care a creat straie noi lui Moș Crăciun, și, nu în ultimul rând, voluntarii și donatorii coordonați de elevul Andrei Mineață, președintele Consiliului Școlar al Elevilor din Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași.

Împreună am demonstrat că puterea gândului poate deveni o forță ce surmontează obstacole și unește comunități aflate la mii de kilometri întru bucuria de a dărui, trăită, parcă, mai intes, anul acesta, în Ajunul Nașterii Domnului. (Elena Mănucă, coordonator proiecte educaționale, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași)

Ultimele din categorie