Concert de colinde românești la Strasbourg
În seara zilei de duminică, 12 decembrie, corala ACOR a Comunității ortodoxe române din Strasbourg a prezentat un concert de cântece de Crăciun în Biserica "St. Joseph" din orașul alsacian Hoenheim.
Mai multe sute de spectatori au ovaționat în seara zilei de duminică, 12 decembrie, prin aplauze prelungite, corala ACOR a Comunității ortodoxe române din Strasbourg, care a prezentat un concert de cântece de Crăciun în Biserica "St Joseph" din orașul alsacian Hoenheim. De fapt, comunitatea dispune de două grupuri: "corala mică", bărbătească, a doctoranzilor români în teologie, și "corala mare", mixtă, alcătuită din 45 de persoane, în majoritate studenți.
După cuvântul de primire rostit de preotul catolic Elie Akkl, gazda concertului, coriștii au fost salutați de primarul orașului Hoenheim, dl Vincent Debes, care a venit la concert însoțit de toți membrii Consiliului municipal, și de alte personalități ale orașului.
Spectacolul a debutat cu o melodie din repertoriul tradițional internațional interpretată la instrumente de studenții Bianca Alecu, Olga Turcan si Ionuț-Aurelian Marinescu și a continuat cu câteva cântări liturgice și colinde de inspirație bizantină - troparul Nașterii Domnului, colindul Sfântului Andrei, colindul Sfântului Niciolae etc. – în interpretarea grupului doctoranzilor teologi.
A venit apoi rândul coralei mixte să prezinte o suită de douăzeci de colinde armonizate, unele de factură populară, binecunoscute nouă românilor, dar și compoziții devenite clasice, ale lui Anton Pann, I.-D. Chirescu, D. Chiriac, Gh. Cucu, N. Lungu etc. Cele mai aplaudate au fost colindele "La Vitleem colo-n jos", "Steaua", "Bună sara", "Linu-i lin", "Mărire-ntru cele-nalte" - întrucât, chiar dacă nu a înțeles textul în limba română, publicul alsacian a putut aprecia ritmul "jucăuș" sau armoniile gingașe, atât de grăitoare pentru mesajul de tainică trăire sau de adâncă teologie al colindului românesc.
Soliștii coralei au fost doctoranii în teologie Florin Buca și Lucian Cîrlan, precum și studenta Bianca Alecu de la Conservatorul din Strasbourg.
In sală s-au aflat nu numai locuitori ai orașului Hoenheim, dar și români veniți de la mari distanțe (Saverne, Colmar, Saarbrücken, Kehl - Germania etc.).
Autoritățile consulare române din Strasbourg au onorat concertul prin prezența doamnei Viceconsul Mariana Stoian.
Corala ACOR a luat ființă în iarna anului 1989, iar primul concert a fost susținut în același an, în ziua de Crăciun, în sala Broglie a Primăriei din Strasbourg. Ea reunește în prezent în jur de 45 de persoane, majoritatea studenți și doctoranzi în teologie, la Conservatorul de muzică sau la alte facultăți, dar uneori și soliști români de la Opera din Strasbourg (atunci cand aceștia sunt disponibili).
La solicitarea Primăriei locale, a Arhiepiscopiei catolice, a unor instituții europene sau organisme culturale, corala ACOR a susținut numeroase concerte de colinde, de muzică religioasă și laică românească în multe orașe din Alsacia. La Strasbourg, sălile cele mai prestigioase care au găzduit concerte de muzică românească susținute de această corală au fost: Pavillon "Joséphine" de lângă Consiliul Europei, sala Robert Schuman a Parlamentului European, amfiteatrul Unversității " March Bloch", Catedrala Notre Dame din Strasbourg. De asemenea, au fost susținute și concerte de binefacere.
În fiecare an, Corala este inclusă îin programul cultural al orașului, cu două-trei concerte, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, precum și în cadrul programului "Fête de la Musique" sau “Lumières de la Saint-Jean“, care se organizează anual în Franța în cursul lunii iunie. (pr. dr. Vasile Iorgulescu)