Concert susținut la Arad de Grupul psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași

16 Decembrie 2019 19:43 Arhiepiscopia Aradului

Grupul psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, dirijat de arhidiaconul Ciprian-Iulian Rusu, a susţinut vineri, 13 decembrie 2019, un concert extraordinar de colinde intitulat „Nașterea Domnului în inimile noastre”, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, membrii corului au traversat Carpații pentru a duce vestea Nașterii lui Hristos de la Iași la Arad.

Concertul s-a desfășurat în prezența ierarhilor arădeni, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a oficialităților locale și centrale, a preoților, monahilor și numărului mare de credincioși veniți din toată Cetatea Aradului.

Concertul din această seară a cuprins cântări bisericești și colinde la Nașterea Domnului, colinde laice și cântece patriotice.

Prezentarea concertului a fost făcută de protos. dr. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, care a subliniat importanța acestui an omagial pentru satul românesc, dar și faptul că „anul 2019 reprezintă, mai ales în spațiul transilvan, anul Centenarului instaurării administrației românești, a consolidării actului de la 1 Decembrie 1918, a deschiderii unui nou drum pentru românii de peste Carpați, a instaurării limbii române în liceele și școlile de stat”. De asemenea, părintele prezentator a amintit că în aceste zile cântarea bizantină a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO.

Concertul a avut și un scop caritabil, întrucât cei prezenți au putut face donații către Asociația ,,Dania”, care, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului, dorește să susțină un proiect de renovare și igienizare a Secției de Psihiatrie din Arad.

Chiriarhul arădean i-a felicitat pe membrii Grupului psaltic „Chivotul” pentru excepționala prezentare și le-a mulțumit pentru toată osteneala depusă pe parcursul celor trei zile petrecute în Cetatea Aradului, participând la slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie cu prilejul pomenirii Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, încununând călătoria lor în această seară de pomenire a Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, prin acest frumos concert.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad, în colaborare cu Arhiepiscopia Aradului.

sursa: arhiepiscopiaaradului.ro

Ultimele din categorie