Concertul de colinde „Îmbucură-te, om bun!”, organizat la Alba Iulia în prezența a peste 500 de persoane

Arhiepiscopia Alba Iuliei

Concertul de colinde „Îmbucură-te, om bun!”, organizat la Alba Iulia în prezența a peste 500 de persoane

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, ASCOR Alba Iulia a organizat miercuri, 6 decembrie, de la ora 19:00, prima ediție a concertului de colinde tradiționale „Îmbucură-te, om bun!”. Evenimentul a fost găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia și a reunit participarea a peste 500 de persoane, sala dovedindu-se a fi neîncăpătoare pentru numerosul public din Alba Iulia. La eveniment au fost prezenți și prof. Univ. Dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, și Gabriel Pleşa, primarul municipiului Alba Iulia.

În deschiderea concertului, Ioana Șofîlcă, președintele Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS) și, totodată, moderatorul evenimentului, a realizat o scurtă prezentare a tradiției colindului în spațiul transilvănean. Apoi, a urcat pe scenă Grupul Organizației Tinerilor din Sibiu care a interpretat un deosebit buchet de colinde prin intermediul cărora a prezentat o parte din bogăția tezaurului țăranului român. Totodată, tinerii au adus în atenția celor prezenți crâmpeie de spiritualitate provenind din fondul arhaic.

În continuare, au concertat membrii ASCOR Alba Iulia, coordonați de către părintele arhid. Lect. Univ. Dr. Răzvan Brudiu, tinerii Ansamblului de muzică tradițională românească al Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, aflați sub coordonarea prof. Teodora (Zărnescu) Craiu și Grupul Organizației Tinerilor de pe Valea Sebeșului. Nu în ultimul rând, publicul albaiulian prezent s-a bucurat de un recital de colinde oferit de îndrăgita interpretă de muzică populară Oana Bozga-Pintea.

La finalul concertului, a luat cuvântul părintele lect. Univ. Dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Sfinția sa a adresat mulțumiri speciale tuturor cetelor care, prin colindul tradițional, au vestit bucuria Nașterii Mântuitorului. În acord cu semnificația Zilei Naționale a României, sărbătorită la începutul acestei luni, părintele Oliviu Botoi a evidențiat faptul că, aceste colinde nu au răsunat doar pentru cei prezenți, ci și pentru înaintașii noștri care, în urmă cu 105 ani, au înfăptuit Marea Unire la Alba Iulia. În încheiere, toți cei de față, dimpreună cu cetele de colindători, au interpretat la unison colindul „O, ce veste minunată”.

Citește despre: