Concurs de ciocnit ouă roşii, în Parohia Borosoaia

10 Mai 2022 14:06 Arhiepiscopia Iaşilor

A devenit deja o tradiţie pentru credincioșii din satul Borosoaia, județul Iași, ca în a III-a Duminică după Paşti, închinată Sfintelor Mironosiţe, la biserică, după Sfânta Liturghie, să se întreacă în ciocnitul ouălor.

Cel mai tânăr dintre participanţi a împlinit anul acesta vârsta de 6 ani, iar cel mai în etate participant, mătușa Aneta, are vârsta de 93 ani.

Au fost desemnaţi şi patru câștigători care au primit diplome, premii duhovnicești și materiale, iar ceilalți creștini implicați au primit câte o icoană. Păstrarea tradițiilor moștenite de la înaintașii noștri este scopul principal al implementării anuale a acestui concurs la Borosoaia.

Cea mai cunoscută legendă creștină legată de tradiția vopsirii ouălor în perioada pascală ne relatează că, în timp ce Mântuitorul era răstignit pe Cruce, Maica Domnului a așezat un coș cu ouă la baza Sfintei Cruci. Acestea au fost înroșite de sângele Mântuitorului Hristos, care a spus celor de față să facă și ei ouă roșii spre amintirea Răstignirii Sale.

Dorința credincioșilor de la Borosoaia este de a păstra această tradiţie pentru a le reaminti tuturor jertfa supremă pe care Domnul nostru Iisus Hristos a săvârșit-o pentru noi. Totodată, ca mărturisitori ai Învierii Domnului, acest concurs de ciocnit ouă roşii reprezintă un moment de bucurie și comuniune pentru toți credincioșii comunității. (Pr. Mihai Lungu)

Ultimele din categorie