Concurs on-line de fizică
Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, în colaborare cu Centrul Regional Iaşi pentru Tineri Capabili de Performanţă din Iaşi (CEX), organizează sâmbătă, 28 ianuarie, şi duminică, 29 ianuarie, cea de-a X-a ediţie a concursului on-line de Fizică PHI, la care s-au înscris elevi din 23 de judeţe ale ţării, precum şi din Chişinău şi Străşeni, Rep. Moldova.
În acest an, la competiţia on-line PHI, ajunsă la a X-a ediţie, s-au înscris 3.536 elevi din 23 de judeţe din România (Argeş, Arad, Bucureşti, Bacău, Botoşani, Buzău, Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Galaţi, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vâlcea şi Vrancea) şi 205 elevi din Republica Moldova (Chişinău şi Străşeni).
Concursul se va desfăşura în laboratoarele de informatică ale celor 55 de unităţi şcolare înscrise, anunţă ISJ Iaşi. „Pentru fiecare clasă este stabilit un anumit interval orar în care elevii primesc on-line 30 de probleme de tip grilă, cu un singur răspuns corect“, a explicat d-na prof. Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Potrivit regulamentului, răspunsurile vor fi date într-un interval de 2 ore, iar soluţiile corecte la probleme şi rezultatele vor fi afişate ulterior pe pagina web a concursului.
La finalul concursului se vor atribui, pe clase (VII-XII), premii şi menţiuni. Astfel: premiul I îl vor primi primii 6% din numărul total de participanţi pe clasă, premiul al II-lea următorii 9% dintre elevi, următorii 12% dintre concurenţi vor primi premiul al III-lea, iar următorii 15% vor primi menţiune.
„În timp, numărul participanţilor la concursul PHI a crescut constant, iar în ultimii doi ani la concurs au participat şi elevi din unităţi şcolare ale Republicii Moldova. Prima ediţie a avut loc în 2003, când au participat 610 elevi din 17 judeţe. Dincolo de prestigiul câştigat în cei 10 ani de existenţă, acesta este unul dintre puţinele concursuri cuprinse în lista competiţiilor de fizică naţionale şi internaţionale recunoscute de către Facultatea de Fizică“, a mai spus d-na Manea.
Absolvenţii de liceu distinşi cu premii sau menţiuni la concursul PHI se pot înscrie, fără admitere, la Facultatea de Fizică din Iaşi.
Concursul de fizică PHI se organizează anual şi se adresează în primul rând elevilor care urmează cursurile de pregătire de la centrele de excelenţă, clasele VII-XII şi studenţii anilor I şi II de studiu ai facultăţilor având ca materie de studiu fizica.