Concursul anual de toacă de la Mănăstirea Bucium – ediția a IV-a
Sâmbătă, 12 iulie, de sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, Mănăstirea Bucium, în colaborare cu Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, a găzduit un concurs de toacă dedicat copiilor și adolescenților. La eveniment au participat 30 de tineri, cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, împărțiți în două categorii de vârstă.
Premiile au fost oferite de arhim. Nicodim Petre, starețul Mănăstirii Bucium. La grupa 5–11 ani, Rareș Andrei Tiba a obținut locul I, urmat de David Nectarie Sandu, pe locul al II-lea, și Petrișor Martin, pe locul al III-lea.
La categoria 12–17 ani, premiul I a fost obținut de Narcis Grecu și Ianis Gabriel Costea; locul al II-lea a revenit lui Constantin Iliuță, iar pe locul al III-lea s-au clasat Giani Zodieru și Andrei Constantin Bahrii.
Câștigătorii au primit premii în bani: 500 de lei pentru locul I, 400 de lei pentru locul II și 300 de lei pentru locul III.
Prestația tinerilor a fost apreciată de un juriu format din părintele stareț Nicodim Petre, arhid. prof. Mihai Ursache și pr. prof. Iulian Zaltariov, profesori de muzică la Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, la care s-a adăugat Iustinian Crăciun, elev al aceluiași seminar, multiplu câștigător al concursurilor de toacă.
Semnificația bătutului în toacă depășește cadrul unei simple competiții: „Toaca este glasul Bisericii, care cheamă la trezvie, la rugăciune și la unitate”, spunea părintele Arsenie Papacioc. Prin mâinile acestor tineri, chemarea la rugăciune rămâne vie, iar comunitatea își regăsește rădăcinile.
Astăzi, gestul simplu de a bate toaca este un act de mărturisire a credinței. Tradiția nu înseamnă a păzi cenușa în vatră, ci întreținerea focului. Concursul de la Mănăstirea Bucium a fost, astfel, mai mult decât o întrecere. A fost o pledoarie pentru continuarea tradițiilor acestui pământ și pentru implicarea tinerilor în viața spirituală a comunității.