Concursul de iconografie 2021 a resuscitat preocuparea artiștilor pentru Crucea funerară și Pomelnicul de ctitorie

Arhiepiscopia Bucureştilor

Concursul de iconografie 2021 a resuscitat preocuparea artiștilor pentru Crucea funerară și Pomelnicul de ctitorie

Cei mai buni iconari care au participat la ediția a 10-a a Concursului Naţional „Icoana ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați miercuri în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Patriarhiei.

La eveniment a fost deschisă și expoziția concursului care poate fi vizitată până în 10 septembrie la Palatul Patriarhiei, iar în perioada 14 septembrie – 31 octombrie, la Muzeul Satului, partener al Patriarhiei în organizarea concursului.

Delegatul Patriarhului la eveniment a fost PS Varlaam Ploieșteanul care a oferit premiile apoi a dat citire cuvântului introductiv la catalogul expoziției, semnat de Patriarhul Daniel.

Concursul a avut trei secțiuni: „Icoană pe lemn”, „Pomelnic de ctitorie” (pe lemn) și „Proiect pentru cruce funerară”.

În textul său, intitulat „Iconari continuând tradiția liturgică a Bisericii”, Patriarhul a salutat organizarea concursului în acord cu tematicile anului 2021, „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi „Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea culturală a cimitirelor” în Patriarhia Română.

Astfel, la prima secțiune a fost readusă în atenție iconografia sfinților români care au făcut misiune creștină în diaspora, iar secțiunile a doua și a treia au propus realizarea unui proiect de „Cruce funerară” sau a unui „Pomelnic de ctitorie” pe lemn.

Acestea din urmă „au fost menite să aducă în realitatea eclezială aceste două categorii de obiecte liturgice, cărora astăzi nu li se mai acordă atenție, resuscitând preocuparea artiștilor și atenția clericilor și credincioșilor în acest sens”, a semnalat PF Daniel.

„Odinioară, sculptată în lemn sau dăltuită în piatră, împodobită cu elemente decorative consacrate, Crucea a fost și este o prezență nelipsită în cimitirele creștine ortodoxe. Semn al biruinței Mântuitorului Hristos asupra păcatului și a morții, prin care a venit bucurie la toată lumea, ea este așezată la căpătâiul fiecărui creștin care odihnește în mormânt, locul în care trupul pământesc doarme la adăpostul Crucii, așteptând învierea cea de obște de la a doua venire a Domnului”, a transmis Preafericirea Sa.

Totodată, Părintele Patriarh a precizat și utilitatea „Pomelnicelor de ctitorie” folosite în mod special la Proscomidie, dar și în cadrul parastaselor. Pomelnicul ctitorilor este amplasat la Proscomidiar fie sub forma unei inscripții lapidare sau pictate, fie sculptate în lemn și frumos împodobite cu motive și teme iconografice. „Exemplele în acest sens sunt foarte numeroase în vechile noastre biserici episcopale, mănăstirești sau episcopale”, a semnalat Patriarhul.

La ceremonia de miercuri a participat și doamna Paulina Popoiu, Directorul general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Paulina Popoiu a spus că „la fiecare ediție, parcă talentul crește și mai mult, iar icoanele sunt și mai frumoase”.

Ea a vorbit despre semnificația deosebită pe care o are „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”: „Suntem într‑un an în care vorbim de o totalitate a noastră, a românilor, indiferent unde de aflăm, uniți în jurul centrului spiritual, care este Biserica Ortodoxă”.

„Vă mulțumim pentru faptul că ați luat alături poate cel mai de suflet muzeu al acestei țări, Muzeul Național al Satului «Dimitrie Gusti», care se străduiește să conserve cât se poate de bine identitatea națională, cea culturală, dar și diversitatea, așa cum este ea prezentă în civilizația tradițională românească. Iată doi stâlpi pe care se sprijină satul românesc și pe care ne sprijinim și noi, românii: limba română și Biserica Ortodoxă Română”, a spus Directorul general al Muzeului Național al Satului.

Câștigătorii

Din 32 de participanți, au fost premiate 9 persoane. Premiile au fost în valoare de 8000, 6000 și 4000 RON la Secțiunea A, 6000, 4000 și 3000 RON la Secțiunea B, iar la Secțiunea C, 4000, 3000 respectiv 2000 RON.

  • Secțiunea A – „Icoană pe lemn”: Premiul I – Marian Mircia (Brăila), Premiul al II‑lea – Andrei Cozma (Neamţ), Premiul al III-lea – Claudiu Avădanei (Galaţi).
  • Secţiunea B – „Pomelnic pe lemn”: Premiul I – Georgiana Cimpoeru (Dolj), Premiul al II‑lea – Robert Constantin Arbore (Botoşani), Premiul al III‑lea – Florentin Stoian (Brăila).
  • Secţiunea C – „Proiect pentru cruce funerară”: Premiul I – Vlad Munteanu (Bucureşti), Premiul al II‑lea – Raluca Crăciun (Bucureşti), Premiul al III‑lea – Constantin Mandici (Suceava).

Persoanele care obțin premii la 3 ediții consecutive sunt autorizate ca iconari de Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: