Concursul eparhial de cunoaștere a Noului Testament „Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru oameni”, ediția a IV-a

11 Mai 2022 09:52 Arhiepiscopia Iaşilor

Sâmbătă, 7 mai 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, la Muzeul Mitropolitan din Iași, a avut loc cea de-a patra ediție a Concursului eparhial de cunoaștere a Noul Testament.

Concursul a fost organizat de către Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor în colaborare cu protopopiatele eparhiei. Tema ediției din acest an a fost „Parabolele Mântuitorului în cele patru Evanghelii”. 

În contextul vremurilor noastre, în care avem acces la cunoaștere mai mult ca oricând, tinerii caută tot felul de „rețete” pentru a fi fericiți. Dacă ofertele lumii acesteia sunt prilej pentru o bucurie trecătoare, e bine să știm că există o „rețetă” care poate permanentiza fericirea: o viață trăită după voia lui Dumnezeu. Aceasta viață poate fi descoperită în Parabolele cuprinse în Sfânta Scriptură. Astfel, întâlnirea a creat posibilitatea ca tinerii să cunoască o frântură din Noul Testament. În pildele Mântuitorului, tinerii pot găsi răspunsuri la frământările lor, pot descoperi înțelepciunea și „condimentele” de care au nevoie pentru a trăi o viață fericită aici și în veșnicie.

După câteva luni de pregătire în parohiile lor, 100 de tineri din cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor, s-au adunat în orașul celor 7 coline pentru a participa la etapele pe județ și cea finală a Concursul de cunoaștere a Noul Testament. Concursul a constat în întrebări din parabolele Mântuitorului relatate de cei patru evangheliști. 

În urma etapelor de departajare, juriul a desemnat următorii câștigători: Grigoraș Denis din Parohia Dragova, Protopopiatul Roznov (Premiul I - 500 lei), Stoleru Iustina din Parohia Orzeni, Protopopiatul Iași II (Premiul al II-lea - 400 lei) și Alienei Sabina din Parohia Negreni, Protopopiatul Săveni (Premiul al III-lea - 300 lei). 

Toți participanții au primit diplome și cartea „Pelerinul rus”, iar cei din etapa finală au primit și cartea „Sfântul” de Maria Pastourmadzis.

Mulțumim părinților parohi și profesorilor care i-au pregătit pe tineri, Muzeului Mitropolitan pentru găzduire, părinților care au jurizat etapele concursului, voluntarilor Departamentului Misiune pentru Tineret și studenților de la Masterul Misiune și slujire pastorală din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” pentru implicarea în organizarea concursului de la Iași.

(Iuliana Pârvu, voluntar al Departamentul Misiune pentru Tineret)

Ultimele din categorie