Concursul Solistic Online de Muzică Psaltică continuă cu a treia etapă. Înscrierile se pot face până pe 12 mai

26 Aprilie 2021 14:12 Arhiepiscopia Iaşilor

A doua etapă a Concursului Solistic Online de Muzică Psaltică, organizat în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, s-a încheiat cu desemnarea câștigătorilor acestei faze.

Juriul a stabilit cele mai bune interpretări la fiecare din cele două categorii ale concursului. Videoclipurile premiate vor fi postate în următoarele săptămâni pe pagina de Facebook a festivalului, pentru a putea fi votate și de public, după cum a precizat părintele lector dr. Gabriel Nastasă, directorul artistic al festivalului.

De asemenea, membrii juriului au ales ca la cea de-a doua etapă să ofere premiul special celor mai tineri psalți aspiranți, ca mod de a exprima aprecierea pentru faptul că muzica psaltică poate rodi atât de frumos de la o vârstă fragedă. Astfel, acest premiu special a fost acordat elevei Ioana-Cristina Andrei, elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța, pentru interpretarea partiturii „Brațele părintești”, glasul al V-lea, de Nectarie Ieroschimonahul, precum și elevului Alexandru Mititelu din clasa I a Liceului de Artă „Octav Băncilă” Iași, care a interpretat partitura „Îngerul a strigat” de Varlaam Protosinghelul.

A început a treia etapă a competiției

Pe 19 aprilie a început etapa a treia a concursului, etapă ce se va încheia în data de 16 mai. Înscrierile pentru această etapă se pot face până pe 12 mai.

„Vă aducem la cunoștință calendarul sesiunii a treia, ultima, a Concursului Solistic Online de Muzică Psaltică de la Iași. În perioada 19 aprilie - 12 mai, se desfășoară înscrierile online în care cei interesați pot trimite o înregistrare a unei cântări psaltice românești, în legătură cu tematica monahismului ortodox. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul oficial al festivalului - ibmf.ro - sau pe pagina de Facebook - Iasi Byzantine Music Festival. Vineri, 14 mai, va avea loc jurizarea propriu-zisă și desemnarea câștigătorilor, iar în perioada 17 mai - 12 iunie, videoclipurile câștigătoarea vor fi difuzate gradual pe pagina de Facebook festivalului. Publicul este invitat să intre pe pagina de Facebook și să identifice solistul preferat din fiecare categorie în vederea votului pentru Premiul cel mare. Vă amintim faptul că cei doi mari câștigători vor avea prilejul să cânte live în concertele organizate de festivalul nostru la ediția din acest an de la începutul lunii octombrie. Dragi interpreți de muziă psaltică, așteptăm cu mare drag înregistrările voastre, ca pe niște ofrande de rugăciune către Dumnezeu, de care să ne bucurăm împreună - cântăreți și ascultători”, a precizat părintele Gabriel Nastasă, directorul artistic al festivalului.

Marii câștigări ai acestui concurs vor fi desemnați în data de 22 iunie, după finalizarea celei de a treia etape. Cei doi premianți vor interpreta live în concertele Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, ediția a IV-a, ce se vor desfășura în perioada 30 septembrie - 3 octombrie 2021. (Lucian Ducan, Tudorel Rusu)

 

Ultimele din categorie