Conferinţa "Ai copil? Învaţă să fii părinte" - Putem comunica nonviolent?

Social

Conferinţa "Ai copil? Învaţă să fii părinte" - Putem comunica nonviolent?

"Tot ceea ce facem este în slujba nevoilor noastre. Când extindem acest simplu concept şi asupra celorlalţi, ne dăm seama ca nu avem duşmani, că ceilalţi nu fac decât ceea ce ştiu ei mai bine pentru a-şi împlini propriile nevoi." Marshall B. Rosenberg, creatorul Comunicării Nonviolente

Comportamentul agresiv se observă imediat. De foarte multe ori ne-am întrebat: "de ce este copilul meu agresiv?", "De unde a învăţat el să se poarte aşa?". Monica Reu este cea care reuşeşte să expună acest comportament negativ care, în cele mai multe cazuri, este transmis de către părinţi.

Monica Reu este trainer de Comunicare Nonviolentă, metoda de relaţionare concepută şi dezvoltată de doctorul în psihologie Marshall B. Rosenberg. Din anul 2007 este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei pentru Comunicare Nonviolentă (www.ro-acnv.org), organizaţie ce are ca scop promovarea principiilor CNV în societatea românească. Organizează şi susţine workshopuri, pasiunea ei fiind sprijinirea dascălilor, a copiilor şi a cuplurilor în implementarea acestui model de comunicare în viaţa de zi cu zi.

Pe măsură ce copilul creşte intervine presiunea din partea societăţii, iar, din păcate, societatea noastră promovează, ba, mai mult, impune un tip de care se bazează pe inducerea sentimentelor de frică, vinovăţie şi ruşine la copii. Acesta este modul în care, din păcate, cei mai mulţi dintre noi am fost crescuţi şi educaţi şi de aceea este foarte greu, odată ajunşi la maturitate, să reuşim să ne debarasăm de aceste sentimente, conştientizând acest model şi lăsându-l la o parte pentru că nu este benefic.

Felul în care ne comportăm cu copilul nostru, zi de zi, începând din clipa în care se naşte, va determina tipul de adult care va deveni. Dacă noi îl educăm să se schimbe numai prin frică, vinovăţie şi ruşine, atunci adultul se va transforma numai din frică, vinovăţie şi ruşine, or, o astfel de viaţă nu este o bucurie şi o împlinire pentru nimeni. De aceea îi încurajez pe părinţi să-şi bazeze educaţia pe valori autentice, pentru a-i induce copilului o motivaţie pozitivă de a se schimba.

Urmărind expunerea Monicăi Reu, în conferinţa: "Ai copil? Învaţă să fii părinte", la final vei afla:

- cum poţi crea o relaţie bazată pe compasiune, respect reciproc şi înţelegere cu copilul tău;

- care sunt capcanele pedepselor şi recompenselor, şi cu ce le poţi înlocui;

- cum poţi creşte un copil autonom, conştient şi atent la nevoile proprii, dar şi capabil să recunoască şi să ia în considerare nevoile celor din jur.

Citește despre: