Conferinţă cu tema „Referinţele Sfântului Neofit Zăvorâtul la monahismul ortodox“, susţinută de prof. Nikos Nikolaidis la Iaşi
Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iaşi se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul, aduse de la Mănăstirea „Sfântul Neofit“ din Pafos, Cipru. Cu acest prilej, prof. Nikos Nikolaidis din Cipru, membru al echipei cipriote care a lucrat la ediţia după care s-a realizat traducerea românească a operei Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul, a susţinut o conferinţă pentru a marca acest eveniment editorial unicat în spaţiul teologic european.
În sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii din Iaşi a avut loc ieri, 13 octombrie, conferinţa „Referinţele Sfântului Neofit Zăvorâtul la monahismul ortodox“, susţinută de prof. Nikos Nikolaidis. Invitatul a vorbit, printre altele, şi despre rânduiala intrării în mănăstire. „De ce stă cel care va deveni călugăr fără acoperământ pe cap, fără curea şi fără papuci? Fără acoperământ pe cap deoarece urmează să poarte boneta mânturii; fără curea pentru că dispreţuieşte dorinţa şi este înconjurat de puterea purităţii şi a prudenţei; fără papuci pentru că doreşte să păşească curat pe drumului lui Dumnezeu şi prin faptele bune să transmită mesajul păcii. De asemenea, simbolizează şi viaţa umilă şi săracă, din moment ce şi Hristos a venit sărac şi umil şi neavând unde să-şi aşeze capul“, a precizat acesta.
Conferinţa a fost organizate de Editura Doxologia, care a publicat în această toamnă opera integrală a Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul din Cipru, în cinci volume, traduse din greaca veche de Laura Enache, fiind nu doar prima traducere în limba română a scrierilor Sfântului Neofit, cât şi prima traducere într-o limbă modernă a operei sale integrale. Seria de lucrări cuprinde următoarele volume: 1. Zece cuvinte despre poruncile lui Hristos. Cincizeci de capete; 2. Cateheze; 3. Panegirice; 4. Tâlcuire la Hexaimeron. Tâlcuire la Psalmi şi la Ode. Tâlcuire la Cântarea Cântărilor; 5. Tâlcuirea canoanelor la cele Douăsprezece praznice împărăteşti; Cuvinte; Despre arhieria lui Hristos; Despre Duhul Sfânt şi la Sfânta Cincizecime; Cartea minunii Dumnezeieşti; Epistole.
Ediţia integralei „Sfântul Neofit“ a fost îngrijită de pr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi. Cele cinci volume în care se regăseşte opera Sfântului Neofit Zăvorâtul au fost publicate la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
https://edituradoxologia.ro/sfantul-neofit-zavoratul-opera-completa-cu-reducere-de-35