Conferință de Sânziene la sediu SOFR Iași
La începutul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, SOFR Iași a organizat o întâlnire de suflet cu tema „Tradiții de Sânziene în satul românesc și importanța postului în viața noastră”. La eveniment au fost invitați arhimandritul Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor și Angela Olariu, președintele de onoare al Societății Ortodoxe a Femeilor Române din Iași.
Părintele arhimandrit ne-a vorbit despre importanța postului care este foarte bun pentru sănătate. A amintit că acesta vine de la începuturi, Postul din Rai, apoi continuă fiind menționate în Vechiul Testament, perioade de post precum Postul lui Moise, a lui Ilie și altele, dar nu în ultimul rând, Postul Mântuitorului, cel de 40 de zile.
Ne-a amintit totodată că postul nu face referire doar de bucate, ci și la fapte și gânduri. A precizat totodată că postul înseamnă bucurie.
În această perioadă de post are loc o sărbătoare foarte populară și plină de tradiții, sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Sânzienele. Despre aceasta ne-a vorbit Angela Olariu în urma studiului din perioada de cercetare științifică. Este o artă să expui aceste obiceiuri străvechi în care tinerele fete credeau și le țineau an de an. Ne-a vorbit despre importanța florii de sânziene, de la care vine și numele de Sânziene și rolul acesteia în a chema dragostea să rodească. De fapt, obiceiul era mai mult o curiozitate a tinerelor fete pentru a-și afla ursitul.
Întâlnirea s-a încheiat cu promisiunea de a ne revedea în preajma sărbătorii Sfântului Proroc Ilie Tezviteanul.