Conferinţă despre mărturisitorii creştini, la Răducăneni
Cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan, în ziua de duminică 5 noiembrie, la orele 16.00, la Sala de Sport a Liceului Lascăr Rosetti din Răducăneni s-a desfăşurat conferinţa ”Lumina din spatele zidurilor. Despre mărturisirea credinţei în închisorile comuniste”, susţinută de domnul prof. Constantin Străchinaru, fost deţinut politic timp de 14 ani în timpul regimului comunist.
Moderatori ai conferinţei au fost părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor şi părintele Nicolae Dorneanu, misionar protopopesc al Protopopiatului 2 Iaşi. Un grup de elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi a oferit un moment artistic. Organizatori au fost parohiile ortodoxe din comunele Costuleni, Cozmeşti, Gorban şi Răducăneni, din Protopopiatul 2 Iaşi, având ca parteneri primăriile din aceleaşi comune şi Liceul „Lascăr Rosetti“ din Răducăneni. Prezenţi la această manifestare au fost părintele Marius Daniel Profir, protoiereu al Protopopiatului 2 Iaşi, părintele profesor univ. dr. Vasile Nichita, prof. univ. dr. Ciprian Iftimoaei, profesor asociat la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Politice la Universitatea „Al.I.Cuza“ din Iaşi, primari din comunele partenere, reprezentanţi ai intelectualităţii locale, evenimentul bucurându-se de o asistenţă de peste 200 de participanţi de toate vârstele.
Atmosfera a fost caldă şi deschisă, tema fiind destul de cuprinzătoare pentru a mişca profund sufletele celor prezenţi. Întrebările au curs, depăşind cu o oră timpul alocat desfăşurării acestui eveniment. Personalităţi locale ca părintele Petru Diaconu de la Bohotin, părintele Vasile Ruxanda de la Cozmeşti şi Huşi, părintele Vasile Profir de la Moşna au fost evocate ca ţinând sus stindardul în vremea opresiunii comuniste. Prof. univ. dr. Ciprian Iftimoaei a creionat în cuvinte frumoase prestanţa deosebită a profesorului Constantin Străchinaru: "Domnul Prof. Constantin Străchinaru din Bohotin - comuna Răducăneni ( ... ) are 93 de ani, este lucid, povesteşte alert, cursiv, iar vorbele sale cad precum trăsnetele. (...) Să-l asculţi pe prof. Străchinaru în carne şi oase, un învingător al atrocităţilor regimului comunist, este o şansă extraordinară de a te întâlni cu istoria. Fam. prof. Străchinaru a fost greu încercată după cel de-al doilea Război Mondial. (...) Domnul profesor a fost arestat pe când era la facultate, de fapt urma în paralel cursurile a trei facultăţi: Filosofie, Drept şi Litere. A pătimit prin mai toate puşcăriile comuniste, inclusiv Aiud, Piteşti, Jilava. După ce a ieşit din puşcărie a lucrat o perioadă în construcţii, apoi a primit permisiunea să urmeze facultatea de litere. A fost profesor de franceză la Iaşi, a publicat 17 cărţi de poezii, eseuri, memorii şi două traduceri din franceză. Întrebat fiind cum a rezistat în temniţă, a răspuns «Prin credinţă şi rugăciune!» Povestea sa trebuie spusă mai departe. Este un monument viu, un erou, un martir.“
Cuvântări au ţinut şi părintele protopop Marius Daniel Profir, prof. univ. dr. Vasile Nechita şi prof. Viorel Câtea. Domnul profesor Constantin Străchinaru a oferit la final volumele sale de autor Din mucenicia neamului românesc.
Acest eveniment deosebit a fost organizat în contextul "Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului". (Pr. Iulian Andrei)