Conferință la Seminarul ieșean susținută de PS Părinte Porfirie de Neapolis

Educaţie

Conferință la Seminarul ieșean susținută de PS Părinte Porfirie de Neapolis

În după amiaza zilei de 23 Septembrie 2015, a avut loc în capela Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași conferința „Ortodoxia și provocările lumii contemporane”, a cărei invitat a fost PS Părinte Porfirie de Neapolis, episcop al Bisericii Ortodoxe a Ciprului și reprezentant al Arhiepiscopiei Ciprului pe lângă Uniunea Europeană.

Aflat în Iași cu ocazia ceremoniei de dezvelire a bustului Arhiepiscopului Ciprian al Ciprului, cel ce a viețuit și s-a format în Iași mai bine de 20 de ani, sfârșindu-și viața mucenicește în timpul Revoluției de eliberare a poporului grec din 1821, PS Porfirie a acceptat invitația făcută de Seminarul Teologic ieșean, poposind pentru câteva ore alături de seminariști, vorbindu-le despre provocările cu care se confruntă un credincios al secolului XXI, secol marcat radical de fenomenul secularizării și al ateismului, pornind de la cuvintele cunoscutului bizantinolog britanic Steven Runciman - „Secolul 21 va fi secolul creștinismului ortodox”.

„Ca și reprezentant al Bisericii Ciprului la Bruxelles, sunt martorul unui fenomen de neconceput pentru mine, un ortodox născut intr-o țară creștinată de Sfinții Apostoli Pavel și Barnaba: secularizarea. În Occident, până și puținele biserici existente sunt transformate în cofetării, spații de joacă pentru copii și magazine. Nici nu aveți idee cât de binecuvântați sunteți de Dumnezeu că v-ați născut în România, țara Sfântului Apostol Andrei. Bucurați-va și vă folosiți de acest dar pe care vi l-a făcut Dumnezeu, mai ales că sunteți elevii acestui seminar teologic”, le-a spus Preasfințitul Porfirie elevilor și profesorilor prezenți în număr mare la această întâlnire duhovnicească.

Părintele director Dragoș Bahrim a mulțumit pentru vizită Preasfinției Sale și i-a îndemnat pe toți cei prezenți la conferință să mediteze asupra cuvintelor împărtășite de ierarhul Bisericii Ciprului, gândindu-ne mai ales la contextul social și interreligios în care ne aflăm. Ciprul, numit și „insula sfinților” rămâne pentru noi mărturia vie a unui creștinism greu încercat de multe ori de-a lungul istoriei, în același timp strălucitor în Hristos Domnul. (Gabriel-Andrei Gherasă, președinte al cluburilor Aleph din Arhiepiscopia Iașilor) 

                           

Citește despre: