Conferinţa „Memoria, temelie a identităţii”, la Facultatea de Teologie din București

Arhiepiscopia Bucureştilor

Conferinţa „Memoria, temelie a identităţii”, la Facultatea de Teologie din București

    • Conferinţa  „Memoria, temelie a identităţii”, la Facultatea de Teologie din București
      Conferinţa „Memoria, temelie a identităţii”, la Facultatea de Teologie din București

      Conferinţa „Memoria, temelie a identităţii”, la Facultatea de Teologie din București

În ciclul Serilor culturale ortodoxe, desfășurate la Facultatea de Teologie Ortodoxă  „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a avut loc joia trecută conferinţa intitulată „Memoria, temelie a identităţii”.

Evenimentul a fost organizat de Pr. Lect. Univ. Dr. Gheorghe Holbea, Prodecan al instituţiei de învăţământ și s-a desfășurat  în amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” al facultății amintite, avându-i ca invitați  pe Ana Blandiana, Romulus Rusan şi Ioana Boca, fondatorii Muzeului Memorialul durerii de la Sighet.

 „Am venit cu o foarte mare curiozitate. Cel mai mult aş vrea să-mi dau seama în ce măsură sunt interesaţi studenţii de la teologie,  de care va depinde într-un fel spiritualitatea viitoarelor generaţii care vor merge în bisericile lor. Dacă ei vor fi sensibili la ceea ce vom povesti noi că vom face la Sighet, voi considera că e o mare bucurie, că e o mare speranţă. Le transmit ceea ce le transmitem tuturor elevilor noştri de la Sighet, de la şcoala de vară şi anume, îndemnul să fie ei înşişi, să gândească cu propria minte ceea ce văd, să privească în jur şi, mai ales, să înţeleagă că totul trebuie să se continue şi nimic nu există în sine”, a declarat pentru Trinitas Tv Ana Blandiana.

Participanţii, atât studenți la teologie, cât și de la alte facultăți din Capitală, au vizionat un film dedicat Memorialului durerii de la Sighet.

„Cel mai simplu este să vă descriu un afiş al memorialului care prezintă uşi ale fostei închisori prin care se văd doi copii care privesc sala de muzeu, iar deasupra scrie Vreţi să înţelegeţi România de azi ? Vizitaţi memorialul victimelor comuniste de la Sighet. Asta este ideea. Memorialul există - nu ca o întoarcere în trecut, ci ca o încercare de a înţelege ce trăim astăzi, de ce trăim ce trăim şi care sunt reziduurile trecutului în societatea de azi care ne împiedică să înaintăm mai normal în lume”, a mai precizat Ana Blandiana.

Au susţinut microrecitaluri corul Bisericii „Precupeţii Noi” şi Grupul vocal „Sfântul Ştefan cel Mare” al Studenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Au recitat poezii creştine publicistul Lidia Popiţa Stoicescu şi actorii Tomi Cristin şi Cerasela Popescu. 

(Sursa: arhiepiscopiabucurestilor.ro)