Conferință și Procesiunea Unității, la ITO 2018

8 Septembrie 2018 10:37 Arhiepiscopia Sibiului

Sala „Transilvania” din Sibiu a găzduit vineri, 7 septembrie, în a doua zi a activităților din cadrul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, Conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România” susținută de excelența sa domnul ambasador Emil Hurezeanu și moderată de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula.

Tinerii participanți au umplut Sala „Transilvania” aducând cu ei entuziasmul și bucuria căpătate la atelierele din timpul zilei, unde s-au cunoscut mai bine, au legat noi prietenii și au vorbit despre nevoile lor în cadrul Bisericii. Alături de tineri s-au aflat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori, preoți, oficialități și oaspeți.

Înainte de conferință tinerii au intonat imnul național și au ascultat un scurt program artistic oferit de directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac și de micuța artistă Antonia.

În prelegerea sa, ambasadorul Emil Hurezeanu a vorbit tinerilor despre rădăcinile fiecărui neam, datoria de a ne cunoaște și prețui trecutul și despre modelele oferite de înaintași, precum Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, care a transformat Sibiul și Transilvania dintr-o zonă de la marginea Imperiului austro-ungar într-un puternic centru de cultură și spiritualitate românească.

„Dincolo de această sărbătoare a neamului, a credinței, a nădejdii, a dragostei, pe care fiecare dintre noi le va declina altfel ajungând acasă, trebuie să ne găsim sprijin, duhovnici, îndrumători în înaintașii de care avem nevoie astăzi, dar și în semenii noștri, în contemporanii noștri pe care îi avem de-a dreapta și de-a stânga noastră. Dar în sus, în timp, și în jos, în jurul nostru, îi vom găsi de fiecare dată pe adevărații îndrumători”, a spus Emil Hurezeanu.

Jertfă roditoare în credință

Părintele Constantin Necula a invocat la rândul său datoria de a ne aminti de jertfa înaintașilor noștri și a povestit tinerilor episoade din timpul Primului Război Mondial consemnate în scrieri memorialistice, cum ar fi cele ale lui Octavian Tăslăuanu.

„România Mare, pentru foarte mulți dintre ei n-a mai fost pe pământ, ci în pământ, n-a mai fost în viața aceasta, ci în viața a cărei judecată încă o așteptăm. Ce v-a spus domnul Emil Hurezeanu la actualitatea politică a acestei clipe e să nădăjduiți în cer, să nu uitați că avem o Românie Mare, precum în cer așa și pe pământ, că pâinea cea de toate zilele pe care o frângem pe mesele noastre poartă într-însa molecule de înaintași, că ne mâncăm pe masă înaintașii, de fapt, că zdroaba vinului nu-i numai strugure, ci și lacrimă de iubită și de mireasă și de mamă ce-și așteaptă de secole întoarcerea acasă a feciorului ce nu mai vine și că nu putem exista raportându-ne doar la lucruri la care alții vor să ne învețe să ne raportăm”, a subliniat părintele Constantin Necula.

La finalul conferinței IPS Mitropolit Laurențiu i-a mulțumit invitatului tinerilor de la ITO 2018 și i-a oferit o icoană a Sfintei Treimi, și un album al Catedralei mitropolitane din Sibiu, amintind dorința Sfântului Ierarh Andrei Șaguna de a ridica la Sibiu un locaș de cult simbol al unității de neam al românilor.

Procesiunea Unității

După conferință tinerii și delegațiile au participat la Procesiunea Unității. Traseul acestei procesiuni a fost: Sala Transilvania, Bulevardul Mihai Viteazul, Calea Dumbrăvii, Piața Unirii, Strada Andrei Șaguna, strada Mitropoliei și Piața Mare. Pe traseul procesiunii tinerii au cântat pricesne și cântece specifice zonei și țărilor din care provin, au purtat steagurile eparhiilor și țărilor reprezentate, iar sibienii i-au întâmpinat cu aplauze și felicitări. Fanfara Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza, i-au însoțit pe tineri la procesiune și au cântat imne patriotice și religioase.

În fața Catedralei mitropolitane din Sibiu tinerii au fost întâmpinați de IPS Mitropolit Laurențiu care a oficiat o slujbă de mulțumire și de binecuvântare.

„Voi aveți cea mai mare îndreptățire de a spune nu răului. Atenție, deci, pe drumul pe care mergeți, înțelegeți ceea ce vă spun părinții și țineți legătura cu ei pentru că veți deveni și voi părinți. În drumul acesta aveți un temei puternic în iubirea față de Dumnezeu, iubirea față de Biserica în care v-ați născut, ați crescut și în care sperați să rămâneți până la sfârșitul vieții împreună cu Hristos. Hristos este în mijlocul nostru!”, a spus ierarhul.

A doua zi din programul ITO 2018 s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri populare din toate zonele țării susținut de Ansamblul „Cindrelul-Junii Sibiului”. Spectacolul a avut loc pe o scenă din Piața Mare, iar tinerii au animat din nou centrul istoric al orașului prin dans, cântec și voie bună.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Ultimele din categorie