Conferința reprezentanților comunităților locale din România și Republica Moldova
Peste 1000 de primari din România și Republica Moldova s-au reunit duminică, 10 aprilie 2016, de la ora 10.00, în Sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului din București în cadrul Conferinței Reprezentanților Comunităților Locale din România și Republica Moldova.
La acest eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis cuvântul de binecuvântare și de prețuire al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a apreciat contribuția Bisericii Ortodoxe Române la buna desfășurare a relațiilor dintre România și Republica Moldova:
„După 1990 Biserica Ortodoxă Română a reactivat cu mult curaj Mitropolia Basarabiei, precum și alte trei eparhii istorice românești de pe teritoriul Basarabiei. De asemenea, Biserica a susținut tineretul din Basarabia oferind sute de burse pentru tinerii care au studiat la Seminariile și Facultățile de Teologie din România; a oferit zeci de mii de cărți, atât de cult și de învățătură creștină, cât și de istorie și literatură românească, fapt ce le-a oferit tinerilor din Basarabia după ani întregi de oprimare șansa de a afla istoria adevărată a strămoșilor lor și cultura noastră națională. Cu câțiva ani în urmă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a preocupat ca peste 100 000 de manuale de Religie să fie trimise gratuit școlilor și elevilor din Basarabia”.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evidențiat legătura frățească care există între parohiilor și mănăstirile din România și Republica Moldova:
„Sunt cunoscute evenimentele legate de hramurile și vacanțele tinerilor din Basarabia care sunt primiți cu multă dragoste în mănăstirile noastre românești care au posibilități de cazare. De asemenea, am luat act cu bucurie de acțiunea din anii trecuți a Platformei Unioniste Acțiunea 2012 care a adus mii de tineri din Basarabia în țara noastră şi cu acest prilej ei au putut să viziteze monumente bisericești istorice și să își reaprindă dragostea de neam, de cultură și de limba românească”.
În cadrul grupurilor de lucru organizate, reprezentanții comunităților locale au discutat despre opțiunile de înfrățire, despre oportunitățile de colaborare și specificul proiectelor prin intermediul cărora pot fi obținute finanțări nerambursabile.
Conferința Reprezentanților Comunităților Locale din România și Republica Moldova a fost organizată de Grupul Interparlamentar Prietenii Unirii, Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene, Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzaki” pentru românii de pretutindeni.
Sursa: basilica.ro