Conferinţa „Să creştem oameni!“ la Iaşi

Numeroşi participanţi au fost prezenţi la conferinţa „Să creştem oameni! Copii, adolescenţi, tineri armonioşi în relaţia dintre părinte-şcoală-biserică-comunitate“, eveniment ce a avut loc vineri, 20 aprilie 2018, începând cu ora 18:30, şi s-a desfăşurat în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Conferinţa, organizată de Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) - filiala Iaşi, împreună cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi, a abordat subiecte precum: rolul unităţii familiale, amprenta comunităţii, importanţa dimensiunii spirituale şi modalităţi de stimulare a copiilor prin experienţe educaţionale relevante.

Invitaţii serii au fost psiholog dr. Andreea Olteanu, lect. univ. dr. Oana Moşoiu, părintele Sabin Vodă din Alba Iulia şi părintele Ciprian Grădinaru din Belgia.

Psihologul Andreea Olteanu a vorbit publicului prezent despre piramida sănătăţii optime şi a insistat pe realitatea conform căreia „pentru a creşte oameni este nevoie să fim noi înşine oameni. De aceea, este bine ca înainte de căsătorie sau după, înainte de a da naştere unui copil sau pe parcursul creşterii lui măcar, să ne întrebăm: «Cine suntem?» şi «Ce înseamnă să fii cu adevărat om?»“.

De asemenea, lect. univ. dr. Oana Moşoiu a discutat despre o altă persoană importantă în creşterea copiilor - profesorul. Acesta intervine după vârsta de 6-7 ani, când copilul începe şcoala. Cu toate acestea, pedagog este fiecare părinte pentru copilul său. Uneori, ca părinte, considerăm că este rolul şcolii să-i dezvolte pe copiii noştri şi să le asigure viitorul. Rolul şcolii este unul formator de competenţe (academice, profesionale, de viaţă) şi unul formator de caracter, care este complementar cu rolul de model personal al părintelui.

Părintele Sabin Vodă din Alba Iulia a continuat conferinţa vorbind despre rolul Bisericii în creşterea copiilor. El a început prelegerea sa cu un gând al părintelui Teofil Părăian, care i-a fost pentru o lungă perioadă de timp duhovnic: „Ce faci, te face“ şi a continuat cu răspunsul la întrebarea: „Cine suntem noi, oamenii?“. Omul este chip al lui Dumnezeu, chemat să ajungă la asemănarea cu El; suntem cu toţii chemaţi la sfinţenie, iar lucrarea aceasta începe în familie“. În tot acest demers este important ca părinţii să vorbească cu copilul lor despre Dumnezeu şi cu Dumnezeu despre copilul lor, prin rugăciune.

Aceşti trei piloni din viaţa copilului nostru, părinţii, pedagogii şi Biserica, îşi vor întâlni şi întruni sferele de acţiune în comunitate. Despre comunitate ne-a împărtăşit mai multe lucruri părintele Ciprian Grădinaru din Belgia, care a afirmat că întărirea unei comunităţi se face prin cunoaşterea tainei relaţiei. Creşterea copiilor se face prin susţinerea devenirii lor, din indivizi în persoane. Persoana este acel om care trăieşte desăvârşit în relaţia de iubire, iar atributul principal al persoanei este libertatea ei care va duce la dezvoltarea creativităţii.

Evenimentul a adus participanţilor o serie de informaţii din perspectivă psihologică, pedagogică, teologică şi socială, utile pentru creşterea copiilor şi care s-ar putea situa sub umbrela afirmaţiei: „Talantul nostru este locul în care cerul din om se întâlneşte cu cerul lui Dumnezeu“. (Flavius Popa, Andreea Gabor - ASCOR Iaşi)

De la același autor

Ultimele din categorie