Conservatorii de muzeu din Rusia au propus restituirea bisericilor transformate în muzeu, către Biserica Ortodoxă Rusă
Conservatorii de muzeu din Rusia au cerut ieri, 23 septembrie 2010, noi modificări la un proiect de lege controversat, care a fost primit pozitiv miercuri în Parlament, la prima lectură.
Conservatorii de muzeu din Rusia au cerut ieri, 23 septembrie 2010, noi modificări la un proiect de lege controversat, care a fost primit pozitiv miercuri în Parlament, la prima lectură. Proiectul de lege vizează restituirea de biserici și mânăstiri către Biserica Ortodoxă Rusă și nu numai. Este vorba in principal de lăcașuri de cult ortodoxe care au fost transformate în muzee, în perioada comunistă.
„Sperăm în apariția unor noi modificări la a doua lectură”, programată pentru sfârșitul lunii octombrie, a declarat Alexander Cikurko, un reprezentant al Uniunii Muzeelor Ruse, pentru AFP.
După dezbateri aprinse, textul s-a schimbat „substanțial” la prima lectură, a subliniat acesta. Proiectul nu prevede și returnarea către Biserică a icoanelor, manuscriselor și a obiectelor de cult aflate în prezent in diferite muzee.
Uniunea Muzeelor din Rusia și Comitetul rus al ICOM (International Council of Museums) solicită ca un număr de aproximativ 60 mânăstiri și biserici cu o importanță deosebită pentru istoria Rusiei, inclusiv cele de pe lista Patrimoniului mondial al UNESCO, să nu fie restituite Bisericii Ortodoxe, a declarat dl Cikurko.
„Aceste sit-uri sunt foarte importante din punct de vedere cultural”, a subliniat el.
Conservatorii de muzee și criticii de artă au denunțat proiectul de lege și au făcut apel în februarie la președintele Dmitri Medvedev, spunând că „nicio Biserică Ortodoxă nu este în măsură să asigure conservarea corespunzătoare a icoanelor și a frescelor”, în primul rând datorită fumului de la lumânările aprinse de credincioși, dar și a modificărilor de temperatură și umiditate.
Potrivit criticilor proiectului, păstrarea obiectelor de cult în biserici le va face mult mai puțin accesibile publicului larg.
Proiectul de lege are în vedere restituirea a 6584 lăcașuri religioase, dintre care 6402 aparțin Bisericii Ortodoxe. Celelalte sit-uri aparțin altor comunități religioase, inclusiv musulmane și budiste.