Consfătuire a preoților de pe cele două maluri ale Prutului

18 Iunie 2021 10:56 Arhiepiscopia Iaşilor

În data de 17 iunie a.c. a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, o consfătuire la care au participat un grup de preoți din Protopopiatul Iași II sub coordonarea pr. protopop Marius Daniel Profir și preoții Protopopiatului Chișinău în frunte cu pr. protopop Serafim Banari.

Întâlnirea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în locașul de cult al Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Chișinău, preot paroh fiind pr. Ioan Barbău, urmată de sfințirea unei icoane în mozaic a Sfinților Martiri Brâncoveni oferită în dar parohiei gazdă de către pr. Ciobanu Constantin, paroh al Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Moara de Vânt din Iași, cele două parohii fiind înfrățite.

Temele întâlnirii Sfântul Iosif Naniescu și Sfântul Dionisie Erhan ierarhi ai vremii lor și Preotul Alexandru Baltag au fost prezentate de către pr. Luchian Nicolae Cătălin de la Parohia Tomești Deal și pr. Viorel Cojocaru preot la Așezământul de surdo-muți Inima Tăcută și coslujitor la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Chișinău. În cadrul discuțiilor a fost evidențiată viața aleasă și jertfelnică atât a sfinților ierarhi, precum și a preotului Alexandru Baltag al neamului românesc și mărturisitor al credinței străbune.

La final soborul de preoți slujitori în prezența credincioșilor a săvârșit slujba de sfințire a unei Cruci monumentale din piatră.

Ultimele din categorie