Copiii din Botoşani, învăţaţi cum să-şi salveze viaţa în caz de incendiu
Pompierii botoșăneni au ajuns marţi, 30 iulie 2019, la „Școala de vară” organizată de către Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani.
Pompierii botoșăneni au ajuns marţi, 30 iulie 2019, la „Școala de vară” organizată de către Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani. Copiii au avut un program special ce a constat într-o activitate de informare preventivă, ce s-a desfășurat în cooperare cu Compartimentul Relații Publice și Detașamentul de Pompieri Botoșani. La această activitate au luat parte în jur de 300 de participanți (copii, tineri și adulți) prezenți la „Școala de vară” și au învățat de la pompierii botoșăneni cum să se pună la adăpost în situații dificile. S-au prezentat 16 persoane specializate de la Inpectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” din Botoșani, sub comanda colonelului Dumitru Jachel. Cu ajutorul a patru mașini din dotare s-au organizat cinci ateliere de lucru în perimetrul curții bisericii și în așezământul pastoral-filantropic. Copiii participanți au fost împărțiți pe echipe și pe rând, la fiecare atelier, au primit instrucțiuni proprii atelierului respectiv.
Partea teoretică, concretizată în acțiuni practice
În una din încăperile așezământului a fost amenajat un spațiu de locuit, iar copiii au învățat cum să iasă dintr-o încăpere cuprinsă de incendiu, plină de fum, purtând masca contra fumului şi gazelor. În alt atelier au învățat cum să acorde primul ajutor calificat, ca să salveze viața semenilor pusă în pericol. Interesantă a fost prezentarea următorului atelier, în care copiii au aflat cum trebuie să procedeze în cazul în care descoperă muniție rămasă neexplodată. Provocarea cea mai mare a fost misiunea de salvare a ursulețului Daisy şi cățelului Aky, parcurgând un traseu ce a implicat trecerea printr-un tunel, urcarea pe un tobogan, alergarea printre jaloane şi stingerea unui incendiu imaginar. Toate misiunile au fost coordonate de celebrul pompier Sam. De asemenea copiii au mai aflat:
-
conștientizarea de către participanți a riscurilor la care se pot expune în cazul manifestării facturilor de risc generatori de situații de urgență;
-
crearea spiritului preventiv prin cunoașterea și asigurarea măsurilor de prevenire a manifestării factorilor de risc generatori de situații de urgență;
-
cunoașterea modului de apelare a numărului unic de urgență 112;
-
cunoașterea modului de comportare în cazul producerii unui cutremur, incendiu, inundație, muniție neexplodată, de către participanți;
-
informarea și responsabilizarea adulților privind prevenirea accidentelor casnice în rândul copiilor;
-
familiarizarea participanților cu tehnica de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani;
-
cunoașterea regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor în locuințe și gospodării cetățenești, exploatarea și curățarea coșurilor de fum, exploatarea mijloacelor, sistemelor de încălzire și a modului corect de exploatare a instalațiilor electrice și de gaze.
S-a avut în vedere ca partea teoretică mereu să fie concretizată și în acțiuni practice. Cu adevărat participanții s-au bucurat de o prezentare cu implicare responsabilă, plină de dăruire, manifestând grijă pentru „generația de mâine”. Eforturile depuse de copii au fost răsplătite de pompieri cu dulciuri și materiale informative din cadrul campaniilor naționale. La rândul lor, salvatorii botoşăneni au primit drept răsplată zâmbete, îmbrățișări, aplauze și promisiunea că vor împărtăși și cu cei dragi cunoștințele acumulate. (Pr. Fercal Petru, Constantin Ciofu)