Corala parohiei ortodoxe române din Strasbourg participă la Fetivalul internaţional de muzică sacră care se va desfăşura în Alsacia între 24 - 26 mai 2013
Corala ACOR a parohiei ortodoxe române din Strasbourg participă, la sfârşitul acestei săptămâni, cu trei concerte de muzică liturgică românească, la Festivalul international al muzicii sacre - "Musiques sacrées du monde" - ce se desfàşoară în Alsacia si Kehl (Germania) între 24 – 26 mai 2013.
Corala ACOR a parohiei ortodoxe române din Strasbourg participă, la sfârşitul acestei săptămâni, cu trei concerte de muzică liturgică românească, la Festivalul international al muzicii sacre - "Musiques sacrées du monde" - ce se desfàşoară în Alsacia si Kehl (Germania) între 24 – 26 mai 2013.
Festivalul se organizează o dată la doi ani, sub egida Ministerului Culturii dn Franta si a Primăriei orasului Strasbourg. Anul acesta, el va reuni în jur de 20 de artisti sau grupuri venite din mai multe colţuri ale lumii să prezinte publicului alsacian şi german diversitatea expresiilor muzicale prin care se manifestă sensibilitatea religioasă a diferitelor popoare de pe glob. Se produc, astfel, în mai bine de zece săli şi lăcaşe de cult din Alsacia sau din Kehl (Germania), artisti individuali sau corale sosite fie din tinuturi foarte îndepărtate (Japonia, India, Tibet, Iran, Israel, Maroc, Congo etc.), fie mai de aproape (Corsica). Corala parohiei ortodoxe române din Strasbourg se află printre putinele ansambluri locale invitate la acest festival, iar criteriul alegerii a fost acela al autenticităţii. Intr-adevăr, corala ACOR s-a făcut cunoscută, de-a lungul anilor, prin ţinuta aleasă a concertelor prtezentate, ca o mesageră fidelă a cântării bisericeşti ortodoxe de expresie românească.
In cadrul acestui festival vom concerta în trei săli diferite, printre care şi în marea Moschee din Strasbourg, inaugurată recent, unde vom interpreta piese compuse de Ion Popescu-Pasărea, Anton Uncu (Rugăciune), Nicolae Lungu (Cămara Ta Mântuitorule, Stihira a II-a de la Vecernie), Ioan D. Chirescu (Linu-i lin), Gheorghe Cucu (Miluieste-mă Dumnezeule), Gheorghe Mandicevski (Oratoriu), Gavriil Muzicescu (Hristos a înviat) şi alţii. Soliştii grupului sunt Bianca Alecu, studentă la Conservatorul de muzică şi Florin Buca, doctorand în teologie la Universitatea din Strasbourg.
Corala « ACOR » a fost înfiinţată in iarna anului 1989, iar primul concert a fost susţinut în ziua de Cràciun a aceluiaşi an în sala Broglie a Primariei din Strasbourg.
Numele coralei – « ACOR » - preia initialele “Association Cultuelle Orthodoxe Roumaine” din Strasbourg, denumire sub care este înregistrată Parohia ortodoxă română.
Corala este mixtă şi reuneşte în jur de 45 de persoane. Ea este compusă din studenţi şi doctoranzi romani la teologie, la Conservatorul de muzică din Strasbourg ori alte facultăţi, precum şi din enoriasi dornici să participe la efortul de a împărtăşi unui public străin valorile muzicii corale - bisericesti sau laice - româneşti. Si, ca un aspect insolit, din corală fac parte şi câţiva francezi, care nu cunosc deloc limba română, dar o "cântă" cu multă pasiune şi fidelitate, de mulţi ani.
La solicitarea Primariei orasului Strasbourg, a Arhiepiscopiei catolice, a unor parohii catolice sau protesante şi a unor organisme culturale din zonă, corala a susţinut numeroase concerte de colinde, de muzica religioasă şi laică românească, printre cele mai prestigioase fiind cele date în Catedrala catolică "Notre Dame" din Strasbourg, la Pavillon Joséphine, în sala Robert Schuman a Parlamentului European, în amfiteatrul Unvesitatii March Bloch, în numeroase biserici din Alsacia sau din Germania. De asemenea, au fost susţinute şi multe concerte de binefacere.
In fiecare an Corala este inclusă în programul cultural al oraşului Strasbourg cu două-trei concerte, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, precum şi în cadrul Sărbătorii muzicii (Fête de la Musique), care se organizeaza anual in Franţa pe data de 20 iunie.
Activitatea artistică a coralei este mediatizată de fiecare dată în presa locala, în revista "Apostolia" a Mitropoliei Române din Paris, precum şi în revistele Arihepiscopei Catolice din Strasbourg. (Preot Vasile Iorgulescu, Strasbourg)