Corul academic Byzantion a adus „Lumina Crucii” la Botoșani

Arhiepiscopia Iaşilor

Corul academic Byzantion a adus „Lumina Crucii” la Botoșani

Biserica Militară Botoșani, în colaborare cu Biserica „Vovidenia” Botoșani, a invitat Corul academic Byzantion, dirijat de lect. dr. Adrian Sîrbu, la Concertul de muzică psaltică „Lumina Crucii”.

La această seară duhovnicească au fost invitați Doina-Elena Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, lt. col. Ovidiu Damian, comandantul Centrului militar județean Botoșani, Codruț-Ștefan Obreja, comandantul Batalionului 355 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani, părintele protopop Petru Fercal, părintele misionar Cristian Buhaciuc, părintele director Daniel Dascălu, Iustina Irimia, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, preoții din Cercul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, oameni de cultură, iubitori de muzică bisericească și creștini din parohiile orașului.

Părintele Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia, a ținut un cuvânt în care a subliniat: 

Acest eveniment este o mărturisire de credință, pentru că, prin muzică, prin cuvântul frumos, se mărturisește cel care ne iubește permanent, Mântuitorul Iisus Hristis, în Biserica slavei Sale. Pentru că, într-o lume din ce în ce mai zgomotoasă, reușim din ce în ce mai puțin să ascultăm Cerul, să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu.  

Corul Byzantion a prezentat un buchet de cântări duhovnicești care împodobesc slujbele din Postul Mare și din săptămâna Sfintelor Pătimiri, sensibilizând pe ascultători spre trăire duhovnicească.

Lăcașul de cult a devenit neîncăpător și mulți dintre participanți au urmărit în curtea bisericii, pe un ecran, pe cei care au concertat. În încheiere, părintele protopop a adresat un cuvânt tuturor participanților, prin care a arătat importanța cântării în viața omului, numind-o „grai universal, prin care se comunică nu numai cu oamenii de pe pământ, ci și cu Dumnezeu și cu sfinții”. Ofranda de cântări a fost numită „gustare de seară”, iar membrii corului au fost asemănați cu „niște candele care au oferit lumină lină de seară”.

Părintele Teodor Cenușă, preot la Capela Militară Botoșani, și-a exprimat recunoștința față de Corul academic Byzantion și a lansat o invitație, pentru elevii seminariști și pentru creștinii prezenți, de a îmbrățișa frumusețea acestui cânt și de a transmite mai departe duhul cântării sfinte.

Părintele Partenie, în calitate de gazdă, a mulțumit tuturor participanților și a lansat invitația ca membrii corului Byzantion să revină în Botoșani.

Citește despre: