Corul „Aletheia” va reprezenta Arhiepiscopia Iașilor la faza mitropolitană a Concursului „Lăudați pe Domnul”

Arhiepiscopia Iaşilor

Corul „Aletheia” va reprezenta Arhiepiscopia Iașilor la faza mitropolitană a Concursului „Lăudați pe Domnul”

În Catedrala mitropolitană din Iași a avut loc duminica trecută etapa eparhială a Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, care se adresează în acest an corurilor parohiale mixte, la secţiunea interpretare,  şi compozitorilor de muzică bisericească, la secţiunea compoziţie muzicală. În urma jurizării, Corul „Aletheia” al parohiei  „Sfinții  Apostoli  Petru și Pavel” - Bărboi din Iași va reprezenta Arhiepiscopia Iașilor la faza mitropolitană a concursului.

La Catedrala mitropolitană din Iaşi s-a derulat  duminică seară faza eparhială a Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, la care s-au prezentat 7 coruri ale parohiilor din județele Iași, Neamț și Botoșani, anume Corul  „Teofania” al parohiei  „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Piatra Neamț, Corul „Sf. Ioan Botezătorul” al parohiei  „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani, Corul  „Stephanus Magnus” al parohiei „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din Iași, Corul  „Nicolaus” al parohiei „Sf. Nicolae” -Socola din Iași,  Corul Bisericii „Sf. Nectarie” din Iași, Corul  „Aletheia” al Parohiei „Sf. Ap. Petru și Pavel” - Bărboi din Iași și  Corul „ Vânătorii lui Ștefan cel Mare și Sfânt” al parohiei „Sf. Nicolae Lunca” din comuna Vînători Neamț.  Juriul a fost format din pr. prof. dr. Florin Bucescu de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi- președinte, lect. dr. pr. Alexăndrel Barnea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stănilaoe” din Iași și diac. lect. univ George Dumitriu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Fiecare cor a interpretat câte 3 piese, iar la final juriul i-a desemnat câștigători pe membrii Corului „Aletheia” de la Biserica Bărboi, care au avut în repertoriu troparul Sfintei Cuvioase Parascheva de George Dumitriu, Axionul  „Cuvine-se cu adevărat” de Silviu Cilinschi și Dipticul  coral religios  format din „Să se îndrepteze ruga mea”  de Pavel Grigorievici Cesnokov și partea I din „Concertul nr. 1” de Gavriil Musicescu.

În timpul jurizării, Corul „Chivotul” al Catedralei mitropolitane din Iași a susţinut un repertoriu de cântări religioase.

„Nu este un dar mai mare pe care să-l faci cuiva decât să-l ajuți să intre în legătură cu Dumnezeu”

 La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a mulțumit participanților pentru atmosfera cu adevărat înălțătoare creată prin melodiile interpretate: „ Toate cântările din bogăția de nestemate a Bisericii noastre au reușit să creeze starea de Vecernie, de Miezonoptică și de Utrenie, de Liturghie sau de Pavecerniță, prin care omul este chemat să urce la Cer. De aceea, le mulțumesc celor șapte coruri și membrilor acestora pentru osârdia arătată, dar mai ales pentru ceea ce fac la strana bisericii parohiale, căci nu este un dar mai mare pe care să-l faci cuiva decât să-l ajuți să intre în legătură cu Dumnezeu. Și cântărețul de la strană, dacă are credință în Dumnezeu și dacă își orientează inima vocii sale spre urechile lui Dumnezeu, atunci el oferă acest dar semenilor lui, care intră în lăcașul de cult împovărați de griji, și cu multe goluri lăuntrice cu speranța să le umple de sens, de lumină și de adâncime”.

Etapa mitropolitană a Concursului  „Lăudaţi pe Domnul!” va avea loc la Iași în perioada Sărbătorilor Sfintei Cuvioase Parascheva.  

Cea de-a VI-a ediție a Concursului

Concursul Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”este organizat de Patriarhia Română și se află la ediția a VI-a. Ediţia din acest an se adresează corurilor parohiale mixte, la secţiunea interpretare şi compozitorilor de muzică bisericească la secţiunea compoziţie muzicală. Concursul se desfăşoară în trei etape şi anume: etapa eparhială, mitropolitană și naţională ce se va desfăşura la Palatul Patriarhiei, unde fiecare mitropolie va fi reprezentată de corul parohial câştigător al etapei mitropolitane. Competiția îşi propune să contribuie la cunoașterea lui Dumnezeu și la cultivarea comuniunii frățești, să susţină interpretarea autentică a muzicii bisericești, să identifice şi să promoveze formaţiile de muzică bisericească valoroase,  să faciliteze accesul publicului larg la acest gen de muzică și să îmbogățească repertoriul liturgic românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică bisericească din țară.