Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad a participat la Concursul Internațional de muzică din Herceg-Novi, Muntenegru și a câștigat Premiul I și medalia de aur

Arhiepiscopia Aradului

Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad a participat la Concursul Internațional de muzică din Herceg-Novi, Muntenegru și a câștigat Premiul I și medalia de aur

    • Premiul I căștigat de Corul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad
      Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad

      Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad

Membrii Corului Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului au participat la Concursul Internaţional de Muzică ,,Horova” din Herceg-Novi, Muntenegru în perioada 5-8 octombrie 2023. Concursul a reunit 21 de coruri din țări precum Muntenegru, Serbia, Slovenia, Bosnia-Herțegovina, Croația, Bulgaria, România și Georgia.

Concursul propriu-zis a avut loc în dimineața zilei de vineri, 6 octombrie, în Biserica „Sfântul Ioachim” – lăcaș de cult catolic aflat în incinta unei fortificații care oferă o minunată priveliște asupra Golfului Kotor. Corul psaltic arădean a fost înscris la secțiunea Muzică bisericească și a obținut Premiul I și totodată Medalia de Aur.

În afara competiției, membrii corului au susținut recitaluri de muzică bisericească și folclor în câteva locații splendide: Amfiteatrul Kanli Kula – fostă fortăreață otomană transformată în centru cultural (seara zilei de 6 octombrie) și Turnul cu Ceas – Orașul Vechi (dimineața zilei de 7 octombrie), reușind prin prestația lor să stârnească ropote de aplauze și să bucure spectatorii prezenți. Seara zilei de 7 octombrie a fost dedicată festivității de premiere și socializării.

Dimineața zilei de duminică, 8 octombrie, a fost una profund duhovnicească. Corul psaltic a oferit răspunsurile la slujba Sfintei Liturghii săvârșită în Biserica Ortodoxă „Sfântul Arhanghel Mihail”, aflată în Orașul Vechi. După Sfânta Liturghie a avut loc și recitalul de muzică bisericească oferit în închiderea evenimentului, la Biserica „Sfântul Ioachim”.

Părintele Gabriel Streulea, dirijorul corului, a mărturisit:

A fost o bucurie și o deosebită onoare pentru corul nostru să participăm la acest Concurs internațional desfășurat în orașul Herceg-Novi – un oraș minunat care îmbină cultura și arta cu istoria de veacuri. Pe lângă emoțiile specifice unei competiții, am trăit și cinstea de a reprezenta România, Arhiepiscopia Aradului și orașul nostru. Am promovat muzica bisericească psaltică și locală, dar și folclorul bogat din zona noastră. Totodată, am legat prietenii pe care nădăjduim să le menținem pe viitor și cel mai important, am adus bucurie pe chipurile celor care ne-au ascultat.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru clipele frumoase și recunoașterea obținută! Aduc mulțumiri ierarhilor noștri: Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru binecuvântare, purtare de grijă și sprijin. Totodată, mulțumesc Protopopiatului Arad, prin Preaonoratul Părinte Flavius Petcuț, precum și tuturor celor care ne-au sprijinit financiar sau cu încurajări și rugăciuni. Nu în ultimul rând, aduc mulțumiri organizatorilor muntenegreni pentru primire și condițiile oferite. Rezultatul obținut ne obligă la și mai multă muncă de acum înainte.

Diac. Prof. Marius Lăscoiu-Martin